gonartroza

Gonartroza (artroza genunchiului): Cauze, Simptome și Tratament 

Înțelegerea în profunzime a afecțiunilor ortopedice este primul pas în gestionarea lor eficientă, acest lucru fiind valabil și în cazul gonartrozei, cunoscută și ca artroza genunchiului. 

Fiind una dintre cele mai comune forme de artroză și o afecțiune cu caracter degenerativ (evoluează și se agravează în timp), gonartroza afectează semnificativ calitatea vieții pacienților din întreaga lume. Durerea, inflamația, rigiditatea și disconfortul se resimt chiar și în desfășurarea activităților simple, de rutină, cum ar fi urcarea câtorva trepte sau mersul pe jos. Pe măsură ce afecțiunea evoluează în severitate, riscul de blocaj al articulației genunchiului și de limitare a mobilității crește substanțial. 

În continuare, vom explora cauzele, simptomele și cele mai recente abordări în tratamentul minim-invaziv al gonartrozei, precum și factorii de risc și modul în care stilul de viață și alegerile în materie de sănătate și prevenție pot influența evoluția artrozei genunchiului.

Ce este gonartroza?

Articulația genunchiului este formată din 3 oase: femurul, tibia și rotula. Capetele fiecărui os sunt acoperite cu o substanță netedă numită cartilaj, care acționează ca un tampon între oase și care împiedică frecarea acestora între ele. Cartilajul este lubrifiat de un tip de țesut care înconjoară articulația, numit membrană sinovială. 

Artroza genunchiului sau gonartroza constă în inflamația și deteriorarea cartilajului din articulația genunchiului. Atunci când cartilajul se uzează, spațiul dintre oase se îngustează, iar în cazurile avansate de artroză, oasele ajung să se frece între ele, formându-se așa numiții pinteni osoși sub formă de proeminențe pe os. 

Gonartroza este o afecțiune serioasă, care poate provoca durere și limitare semnificativă a mobilității, deteriorarea cartilajului genunchiului fiind ireversibilă. 

gonartroza artroza genunchiului radiografie

Care sunt cauzele gonartrozei?

Cauzele apariției gonartrozei nu sunt pe deplin cunoscute comunității științifice. Totuși există o serie de factori de risc care sunt asociați cu dezvoltarea afecțiunii. Dintre aceștia amintim: 

  • Vârsta: osteoartrita, una dintre cele mai cunoscute forme de gonartroză, este o afecțiune degenerativă, care apare și evoluează progresiv, pe fondul înaintării în vârstă și uzării cartilajului genunchiului. 
  • Ereditatea: micile defecte articulare sau genetice moștenite pot contribui la apariția artrozei genunchiului. 
  • Greutatea corporală: supraponderabilitatea pune presiune adițională pe genunchi de-a lungul timpului, provocând uzarea cartilajului și apariția gonartrozei.
  • Traumatismele: leziunile severe sau repetate la genunchi pot favoriza apariția gonartrozei mai târziu în viață. 
  • Suprasolicitarea: mișcările fizice repetitive din timpul activităților fizice creează presiune asupra genunchiului și pot duce la apariția gonartrozei. 
  • Genul: femeile trecute de menopauză au un risc mai crescut de osteoartrită, comparativ cu bărbații. 
  • Anumite anomalii de dezvoltare: anumite anomalii în dezvoltarea genunchiului pot pune o presiune mai mare pe anumite părți ale articulației, fapt ce poate produce deteriorarea cartilajului în acele zone. 
  • Alte afecțiuni medicale: persoanele cu diabet, colesterol ridicat, niveluri ridicate de fier în sânge sau deficiență de vitamina D pot dezvolta osteoartrita. 

Simptome ale gonartrozei

Mersul, urcatul scărilor sau activitățile fizice chiar și de intensitate joasă pot fi profund limitate de simptomele gonartrozei. Recunoașterea semnelor de artroză a genunchiului este un pas important în drumul pacientul către a cere ajutorul pentru tratarea eficientă a afecțiunii. 

Îți recomand să mergi la medicul ortoped dacă: 

  • Simți durere la nivelul genunchiului, care crește în intensitate atunci când faci anumite mișcări sau exerciții, când mergi sau când stai în picioare. 
  • Articulația genunchiului tău este rigidă și îți este dificil să îndoi și să îndrepți genunchiul.
  • Genunchiul ți se „prinde” sau se blochează atunci când vrei să îl miști. 
  • Auzi un sunet de crăpare, clic sau pocnitură în zona genunchiului atunci când mergi sau îți miști piciorul. 
  • Simți slăbiciune în genunchi, care poate apărea din cauza activității reduse și atrofierii mușchilor. Cu cât faci mai puțină mișcare, cu atât articulația genunchiului devine mai slabă, iar simptomele se înrăutățesc. 
  • Durerea se schimbă (devine mai severă sau mai slabă) în funcție de vremea de afară. 
  • Simți că genunchiul îți cedează atunci când mergi.
  • Pielea din jurul genunchiului este înroșită și caldă. 
  • Ai genunchiul inflamat. 

Tipuri de gonartroză

Există peste 100 de tipuri de artroză care pot afecta corpul uman. Printre cele mai comune forme de gonartroză sunt: 

  • Osteoartrita: este o boală degenerativă a articulațiilor și cea mai comună formă de artroză a genunchiului, care apare datorită uzării și deteriorării cartilajelor odată cu înaintarea în vârstă, avansând progresiv în timp. Apare mai des la persoanele mai în vârstă. 
  • Artroza reumatoidă a genunchiului: este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din articulația genunchiului, distrugând cartilajul acestuia în timp. Afectează persoanele de toate vârstele. 
  • Artroza post-traumatică: traumatisme repetate sau leziuni la nivelul genunchiului, cum sunt leziunile ligamentelor, slăbesc stabilitatea articulației în timp, determinând deteriorarea cartilajului. Simptomele de artroză pot apărea la ani buni după traumatism sau accident. 

Osteoartrita, cea mai comună formă de artroză a genunchiului, are cinci stadii de evoluție: 

  • Stadiul zero (normal): genunchiul tău este sănătos 
  • Stadiul 1 (minor): ai o oarecare uzură în articulația genunchiului, dar cel mai probabil nu simți durere. 
  • Stadiul 2 (ușor): e posibil să simți durere sau rigiditate. Totuși, există încă suficient cartilaj în articulația genunchiului care împiedică oasele să se atingă efectiv. 
  • Stadiul 3 (moderat): simți mai multă durere de genunchi mai ales atunci când alergi, mergi, stai pe vine sau îngenunchezi. Durerea poate fi mai intensă după perioade lungi de repaus, cum ar fi dimineața când te ridici din pat. În acest stadiu, cartilajul s-a îngustat semnificativ și au apărut pintenii osoși.
  • Stadiul 4 (sever): în acest stadiu cartilajul este deja deteriorat aproape complet, fapt ce provoacă durere, rigiditate și blocaje sau imposibilitatea de a mișca genunchiului. Cel mai probabil ai nevoie de operație pentru ameliorarea simptomelor. 

Diagnosticul corect al gonartrozei

Din momentul în care te prezinți în cabinet, nu mai duci singur lupta cu gonartroza. Facem echipă pentru a pune diagnosticul corect și pentru a formula un plan de tratament care să te ajute să duci o viață normală, lipsită de durerea și disconfortul provocat de artroza genunchiului. 

Identificarea corectă a formei de artroză cu care te confrunți este crucială în eficacitatea tratamentului pe care îl vom aplica, de aceea vom lua în considerare toate aspectele importante, pornind de la istoricul tău medical și examinare fizică și până la analize de sânge, radiografii și, dacă este cazul, RMN sau CT. 

Vom discuta, de asemenea, despre stilul tău de viață, activitățile pe care le desfășori regulat și istoricul familial, stabilind cu cât mai mare exactitate, atât diagnosticul, cât și tratamentul potrivit. 

Tratamentul conservator al artrozei genunchiului

Distrugerea cartilajului din articulația genunchiului este ireversibilă și nu există tratament care să te vindece complet. Există însă moduri prin care putem reduce severitatea simptomelor și chiar stopa agravarea afecțiunii. 

În funcție de stadiul gonartrozei, de severitatea simptomelor și de vârsta ta, poți încerca: 

  • Evită activitățile fizice care pun presiune pe genunchi, cum ar fi alergatul sau sporturile ce implică sărituri. Poți face înot sau ciclism pentru aproximativ 150 de minute pe săptămână. Lipsa activității fizice poate să îți înrăutățească simptomele, deci nu renunța complet. 
  • Încearcă fizioterapia, pentru îmbunătățirea forței, flexibilității și mobilității.
  • Scapă de kilogramele în plus, dacă este cazul, pentru a reduce presiunea pusă pe articulația genunchiului
  • Poartă orteze sau genunchiere pentru a menține stabilitatea genunchiului.
  • Folosește medicamente împotriva inflamației și durerii.
  • Folosește un baston sau un cadru de mers pentru a te deplasa mai ușor.

Tratament chirurgical pentru gonartroză

Tratamentul conservator poate reduce intensitatea simptomelor pentru stadii mai puțin avansate de gonartroză. Atunci când afecțiunea s-a agravat, avem la dispoziție și metode chirurgicale minim-invazive pentru a ameliora durerea și disconfortul și a stopa sau încetini agravarea bolii. 

În funcție de forma de artroză a genunchiului, vârstă, severitatea simptomelor și alte criterii specifice, vom alege împreună forma de tratament potrivită pentru ameliorarea durerii. 

Putem opta pentru: 

  • Artroplastie: înlocuim total sau parțial articulația genunchiului cu o proteză  
  • Osteotomie: o utilizăm în general atunci când doar o parte din articulația genunchiului este deteriorată de artroză, pentru că ne permite să repoziționăm oasele din tibie și femur și să realiniem genunchiul. Astfel, mutăm greutatea corporală de pe partea deteriorată a genunchiului, pe partea sănătoasă. 

Deși artroza genunchiului este o afecțiune de care nu te poți vindeca complet și care rămâne cu tine toată viața, intervențiile chirurgicale de tip minim-invaziv te pot ajuta să duci o viață normală, cu mai puțină durere și mai multă libertate de mișcare. 

Preoperator
Postoperator

Pot preveni gonartroza?

Așa cum menționam mai sus, multe dintre posibilele cauze ale gonartrozei nu sunt în controlul nostru. Aici ne referim la genetică și ereditate, anomalii în dezvoltarea oaselor, îmbătrânirea sau accidentele. 

Totuși, poți preveni evoluția și agravarea afecțiunii, menținând o greutate corporală sănătoasă, evitând sporturile agresive pentru genunchi și protejându-te de leziuni și traumatisme prin echipament potrivit și atenție sporită. 

Bineînțeles, probabil aspectul cu cel mai mare impact asupra evoluției afecțiunii este rapiditatea cu care alegi să ceri ajutorul. Fă-ți o programare în cabinetul medicului ortoped încă de la primele semne de gonartroză și urmează un plan de tratament ce va reduce durerile și va încetini sau chiar stopa agravarea afecțiunii. 

Dacă știi că ți se aplică factorii de risc pentru dezvoltarea gonartrozei sau dacă ai deja simptome de artroză a genunchiului, programează-te online la o consultație chiar aici

Împreună avem grijă de sănătatea genunchilor tăi!