leziuni ligamente glezna

Leziunile ligamentare ale gleznei – cauze, simptome și tratament minim-invaziv.

Corpul nostru este un mecanism perfect și extrem de complex, un puzzle în care fiecare piesă are un rol foarte important. El ne ajută să ducem o viață normală și confortabilă, să practicăm sporturile preferate și să ne adaptăm la situații mai mult sau mai puțin provocatoare. Atunci când până și cea mai mică „piesă” din puzzle nu este la locul ei, imaginea de ansamblu este afectată. 

entorsa glezna

Ligamentele gleznei sunt astfel de componente cheie, care ne permit să ne desfășurăm activitățile de zi cu zi în deplină siguranță și cu o eficiență cât mai crescută. Ce se întâmplă când aceste ligamente sunt rănite? Ce sunt ele mai exact și care este rolul lor? Cum ne dăm seama că avem leziuni ligamentare și cum le tratăm? Despre toate acestea vorbim în articolul de astăzi!

Ce sunt ligamentele gleznei?

Din punct de vedere anatomic, ligamentele gleznei sunt benzi de țesut care conectează oasele piciorului (talus și calcaneus) de tibie și fibula. Acestea sunt ca niște corzi care stabilizează articulația gleznei și previn răsucirea, plierea sau prăbușirea gleznei. 

ligamente rupte glezna

Formate din țesuturi ce conțin colagen și fibre elastice, ligamentele gleznei absorb șocurile atunci când piciorul atinge o anumită suprafață, țin oasele gleznei într-o poziție potrivită și previn mișcarea gleznei în poziții nesigure sau în direcții care nu sunt naturale. 

De câte tipuri sunt ligamentele gleznei?

Ligamentele gleznei pot fi împărțite în trei mari grupe: ligamentele mediale sau ligamentul deltoid, ligamentele laterale și ligamente sindesmotice

ligamente glezna

Dintre acestea, două ligamente sunt cel mai de afectate: ligamentul talofibular anterior și ligamentul calcaneofibular. Primul are un rol important în limitarea deplasării anterioare a talasului și flexiei plantare a gleznei, în timp ce al doilea permite mișcări de flexie și extensie a articulațiilor.  

Ce sunt leziunile ligamentare și care sunt cauzele apariției?

Având un rol stabilizator atât de important, ligamentele gleznei devin deseori vulnerabile și pot fi rănite cu ușurință, mai ales în timpul practicării a diverse activități sportive. 

Altfel spus, îți poți răni ligamentele gleznei, atunci când:

  • Cazi sau te lovești
  • Cineva te calcă pe picior și îl forțează într-o poziție nenaturală
  • Practici sporturi care solicită rotiri ale piciorului sau mișcări bruște înainte și înapoi, cum ar fi baschet, fotbal sau tenis
  • Mergi sau alergi pe suprafețe denivelate
  • Sari de la anumite înălțimi 

Leziunile ligamentare apar, deci, atunci când ligamentele gleznei sunt întinse sau atunci când se pune o presiune excesivă asupra ligamentelor în timpul activităților fizice sau a unui accident, precum o cădere sau o lovitură.

Care sunt simptomele leziunilor ligamentare ale gleznei?

Dacă un ligament al gleznei îți este afectat, este posibil să întâmpini simptome precum:

  • Apariția vânătăilor
  • O senzație de slăbiciune a articulației gleznei
  • Durere intensă în părțile laterale sau în partea din față a gleznei
  • Un sunet puternic în momentul lovirii, cum ar fi o pocnire 
  • Inflamație în jurul articulației
  • Imposibilitatea de a merge sau de a pune greutate pe piciorul afectat

În funcție de severitatea leziunii și de ligamentul afectat, aceste simptome pot varia în timp și în intensitate. Totuși, este important să știi cum să le recunoști și să înțelegi semnalele de alarmă pe care corpul tău ți le trimite.

Entorsa – cea mai comună leziune ligamentară a gleznei

Majoritatea oamenilor experimentează măcar o dată în viață o entorsă, aceasta fiind printre cele mai comune și frecvente leziuni ligamentare ale gleznei. 

Entorsa apare atunci când unul sau mai multe ligamente din jurul articulației gleznei sunt întinse sau rupte, ca urmare a unei mișcări bruște sau forțate a piciorului.

Problema cu entorsele este că, fiind atât de frecvente, de multe ori pacienții amână programarea la un consult de specialitate și ajung în stadii severe, în care tratamentul conservator nu mai face față. 

Entorsele sunt de trei tipuri, clasificate în funcție de gradul de severitate, după cum urmează:

  1. Entorsa de gradul I, care este o leziune ușoară, ca urmare a întinderii sau ruperii parțiale a unui ligament. O astfel de entorsă poate provoca umflături ușoare, durere și o ușoară restricționare a mișcării gleznei.
  2. Entorsa de gradul II, este o leziune ligamentară moderată, ca urmare a ruperii parțiale a unuia sau mai multor ligamente. Simptomele unei astfel de entorse constau, de obicei, în umflături semnificative, durere și restricționare moderată a mișcării gleznei.
  3. Entorsa de gradul III este cea mai severă formă, care implică ruperea completă a unuia sau mai multor ligamente. Acest tip de entorsă vine la pachet cu inflamații puternice, durere severă și incapacitatea de a folosi piciorul afectat. De cele mai multe ori, pentru tratarea entorsei de gradul III se impune tratament chirurgical. 
ligament incrucisat anterior

Așa cum spuneam mai sus, entorsa este cea mai comună leziune ligamentară a gleznei. Tratarea necorespunzătoare a acesteia, alături de alți factori externi sau datorați stilului de viață, poate transforma o simplă entorsă în afecțiuni ortopedice severe, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților. În continuare, vom descrie pe scurt câteva dintre acestea.

Afecțiuni ortopedice provocate de leziunile ligamentare ale gleznei

Printre cele mai cunoscute afecțiuni provocate de leziunile ligamentare ale gleznei, se numără:

  • Instabilitatea gleznei: ligamentele nu mai pot menține stabilitatea articulației, ceea ce poate duce la mișcări necontrolate ale piciorului și poate face pacientul mai predispus și la alte leziuni ale gleznei
  • Sindromul de impingement al gleznei: apare atunci când țesuturile moi din jurul gleznei se inflamează și se irită în timpul mișcării, ceea ce poate duce la durere și la restricționarea mișcării gleznei
  • Artrita post-traumatică: o formă de artrită care apare după o leziune la nivelul gleznei și care poate duce la durere, rigiditate și inflamație la nivelul articulației
  • Osteortrita: o afecțiune degenerativă a articulațiilor care poate apărea după o leziune la nivelul gleznei și care se caracterizează prin durere, rigiditate și inflamație.
  • Microinstabilitatea gleznei: o instabilitate cronică sau subtilă a articulației gleznei, care apare după o leziune anterioară a acesteia și se manifestă prin senzație de slăbiciune la nivelul gleznei, tendința de a înclina glezna, durere, inflamație și amorțeală. 
  • Instabilitatea de rotație a gleznei: o afecțiune în care articulația gleznei este instabilă și se mișcă în mod excesiv în timpul mișcărilor de rotație ale piciorului, având tendința de a se întinde sau răsuci în timpul acestor mișcări. Simptomele includ slăbiciune, durere, instabilitate și inflamație. 

Putem trata leziunile ligamentare ale gleznei în mod conservator?

Răspunsul la întrebarea de mai sus variază în funcție de mai multe aspecte, unul cheie fiind gradul de severitate a leziunii. Dacă avem de-a face, spre exemplu, cu o entorsă de gradul I sau chiar II, tratamentul conservator ar putea diminua simptomatologia, ajutând pacientul să își reia cursul normal al vieții, în timp. 

Tratamentul conservator implică, de obicei, perioade de odihnă, comprese cu gheață, medicamente antiinflamatoare, imobilizarea gleznei și terapie fizică. 

kinetoterapie glezna

Ce se întâmplă, însă, atunci când aceste tehnici de tratament conservator eșuează în a diminua simptomele? Sau când după 3-6 luni de aplicare pacientul încă mai simte durere, instabilitate sau slăbiciune la nivelul gleznei? 

Există o formă de tratament chirurgical minim-invaziv care s-a dovedit extrem de eficientă în tratarea leziunilor ligamentare ale gleznei și a afecțiunilor ce derivă din acestea – artroscopia de gleznă. 

Artroscopia de gleznă – metoda minim-invazivă de tratament al leziunilor ligamentare

De-a lungul timpului, specialiștii au dezvoltat și testat numeroase metode chirurgicale menite să repare sau să înlocuiască ligamentele afectate ale gleznei. Dintre acestea, artroscopia s-a remarcat prin eficiența ridicată și beneficiile postoperatorii. 

Artroscopia este considerată a fi cea mai modernă și minim-invazivă metodă chirurgicală pentru tratarea leziunilor ligamentare ale gleznei. 

Pe scurt, în cadrul procedurii utilizăm un tub subțire cu o cameră video și sursă de lumină, numit artroscop, pentru a vizualiza interiorul articulației gleznei și pentru a repara sau înlocui ligamentele afectate, cu ajutorul instrumentelor introduse prin incizii mici. 

Datorită inciziilor mici efectuate, artroscopia permite o recuperare rapidă pentru pacient și mai puțină durere postoperatorie decât metodele chirurgicale tradiționale, riscul de complicații chirurgicale fiind minim. Mai mult decât atât, intervenția poate fi efectuată cu anestezie locală și poate necesita o perioadă mult mai scurtă de spitalizare. Tipul anesteziei, precum și celelalte aspecte ale intervenției chirurgicale le stabilim împreună, luând în calcul tipul și severitatea leziunii, vârsta, stilul de viață și alte criterii cheie. 

artroscopie glezna

Prin urmare, putem trata leziunile ligamentare ale gleznei rapid și eficient, fără luni sau ani de recuperare și fără dureri mari după operație. Cu ajutorul artoscopiei te poți întoarce mai repede decât te aștepți la activitățile preferate, fără durere sau alte simptome specifice afecțiunii cu care te-ai prezentat în cabinet. 

Cum prevenim apariția leziunilor ligamentare ale gleznei?

Nimănui nu-i place să sufere de simptomele leziunilor ligamentare, fie ele și simple entorse. Din fericire, există modalități prin care ne putem îngriji ligamentele, diminuând astfel riscul apariției leziunilor.

Printre lucrurile simple, pe care poți începe să le faci chiar acum pentru menținerea sănătății ligamentelor gleznei, se numără:

  • Evită suprafețele denivelate atunci când mergi, alergi sau practici activități sportive
  • Îmbunătățește-ți flexibilitatea și echilibrul, pregătindu-ți astfel corpul pentru a reacționa la mișcări greșite sau împiedicări, fără să pui presiune pe gleznă. 
  • Practică exerciții care să îți întărească articulațiile gleznei
kinnetoterapie glezna
  • Păstrează controlul asupra greutății tale, pentru pune mai puțină presiune pe picioare și glezne
  • Poartă încălțăminte potrivită
  • Încălzește-te bine înainte de exerciții fizice

Poți include chiar acum în rutina ta aceste obiceiuri simple și la îndemâna oricui, care te vor ajuta la menținerea unor ligamente ale gleznei sănătoase și nu numai.

Concluzie

O simplă entorsă netratată la timp sau corespunzător, o întindere sau o fisură cât de mică a unuia sau mai multor ligamente ale gleznei, neatenția în practicarea activităților sportive…toate acestea pot determina afecțiuni care să îți limiteze libertatea de mișcare și să stea în calea activităților tale preferate. 

După cum am văzut mai sus, ligamentele gleznei sunt componente cheie de care este important să avem grijă. 

Dacă simți că nu îți mai poți folosi articulația gleznei așa cum o făceai înainte, dacă simți slăbiciune și instabilitate în zona gleznelor, dacă ai dureri sau inflamații sau dacă te-ai rănit în mod repetat în zona gleznelor, nu aștepta ca simptomele să devină severe. 

Acum știi că avem la dispoziție metode de tratament minim-invaziv (cum este artroscopia) care te pot pune numaidecât pe picioare, mai repede și cu minim de durere.