Faptul că monturile au un impact negativ asupra modului în care ne simțim în pielea noastră și a activităților de zi cu zi pe care putem sau nu să le desfășurăm este un lucru cunoscut. La fel este și faptul că monturile sunt subestimate de multe ori, pacienții ajungând la consultații când acestea au un stadiu avansat de severitate și le limitează libertatea de mișcare și mobilitatea.
Montul croitorului sau „tailor bunion” se numără printre afecțiunile ortopedice frecvente, pentru care avem opțiuni de tratament chirurgical minim-invaziv inovatoare și eficiente. Despre aceste metode de tratament, dar și despre simptomele și cauzele care determină apariția montului croitorului, voi vorbi pe larg în cele de urmează.
Ce este montul croitorului?
Știm că monturile (hallux valgus) apar, în general, la baza degetului mare de la picior, ca urmare a deplasării osului metatarsian 1 spre exterior. Prin comparație, montul croitorului (tailor bunion) este o proeminență a celui de-al cincilea os metatarsian, mai exact, osul de la baza degetului mic al piciorului. În cazul „montului croitorului”, în timp ce capul celui de-al 5-lea metatarsian se deplasează în lateral, degetul mic al piciorului deviază, în timp, către celelalte degete.
Denumirea de „montul croitorului” datează din Evul Mediu și este inspirată din poziția în care lucrau croitorii în acele vremuri. Aceștia stăteau „turcește”, cu picioarele încrucișate, sprijinindu-se pe partea laterală a piciorului, adică pe degetul mic.
Care sunt cauzele apariției?
Montul croitorului este mai puțin frecvent decât hallux valgus, însă cauzele și simptomele sunt similare pentru cele două afecțiuni.
Montul croitorului apare, cel mai frecvent, atunci când există un defect sau o aliniere necorespunzătoare a oaselor de la degetul mic de la picior. Acest lucru face ca articulația să iasă în afara locului în care degetul mic se întâlnește cu piciorul.
În timp, degetul mic se întoarce către celelalte degete. În cazuri severe acesta poate chiar să crească peste sau sub celelalte degete, afectând modul în care pacientul merge sau stă în picioare.
Cauzele cele mai frecvente ale acestei nealinieri sunt pantofii prea înguști sau tocurile înalte, acestea accentuând și mai mult simptomatologia.
Alte cauze care pot determina apariția montului croitorului pot fi:
- Anumite aspecte ereditare care afectează oasele piciorului;
- Cel de-al cincilea metatarsian este poziționat mai jos decât ar fi normal;
- Mersul cu picioarele aplecate spre exterior (picior inversat);
- Ligamente slăbite sau „picior înclinat”;
- Mușchi strânși ai gleznei care pot influența mersul sau modul în care stai în picioare;
- Artrita
Simptome – Când să te prezinți la consult?
Simptomele montului croitorului includ înroșire, inflamație și durere la nivelul proeminenței de la baza degetului mic al piciorului.
Aceste simptome apar frecvent atunci când încălțămintea purtată se freacă de proeminență (montul croitorului) și irită țesuturile moi de sub piele. De asemenea, din cauza conflictului cu încălțămintea, apar deseori bătături la nivelul degetului mic, între degete sau la nivelul proeminenței.
Majoritatea pacienților se prezintă la consult când simptomele devin atât de inconfortabile încât fac găsirea încălțămintei potrivite un lucru aproape imposibil, iar mersul devine din ce în ce mai dificil.
Cum tratăm conservativ montul croitorului?
La fel ca în cazul hallux valgus, simptomele date de montul croitorului pot fi diminuate printr-o serie de metode non-chirurgicale, precum:
- Modificarea încălțămintei prin alegerea de pantofi care oferă un spațiu larg la nivelul degetelor și evitarea pantofilor prea strâmți sau cu tocuri înalte.
- Medicamente antiinflamatorii pentru reducerea durerii
- Comprese cu gheață pentru diminuarea durerii și inflamației
Toate aceste metode pot reduce simptomatologia și pot diminua în intensitate evoluția progresivă a montului croitorului. Totuși, cele mai eficiente metode de vindecare rămân cele chirurgicale minim-invazive.
Tratamentul chirurgical minim-invaziv al montului croitorului
Când încălțămintea a fost schimbată și au fost încercate și alte modalități de tratament conservator, însă durerile nu s-au diminuat, intervenția chirurgicală este o opțiune care poate elibera pacientul de durere.
În funcție de tipul și severitatea montului croitorului (ușor, moderat, sever sau provocat de artrită), în cadrul procedurii vom îndepărta proeminența și vom repoziționa mușchii, ligamentele și tendoanele care s-au deplasat din cauza montului.
Pentru că mulți pacienți se tem de intervenția chirurgicală, motiv pentru care afecțiunile se agravează, iar simptomele cresc în intensitate, este important să știm că:
- Intervențiile moderne pentru tratarea montului croitorului au la bază tehnici minim-invazive, ce presupun incizii mici, de aproximativ 1-2 mm.
- Rata de complicații și de eșecuri pentru aceste intervenții este minimă.
- Intervențiile se desfășoară, de obicei, în regim ambulator. Asta înseamnă că pacientul stă în spital doar câteva ore, durerile fiind minime.
- Pacientul poate să meargă încă din prima zi de după operație, pe distanțe mici.
Datorită inciziilor mici, recuperarea este foarte ușoară și rapidă. Pacientul este atent doar la limitarea nivelului de efort fizic depus.
Astfel, în doar câteva ore, poți scăpa de simptomele supărătoare ale montului croitorului, fără durere și fără recuperare complicată și de durată.
Pot preveni apariția montului croitorului?
Așa cum spuneam mai sus, există cauze variate care pot determina apariția montului croitorului, multe dintre acestea fiind de natură ereditară. Din acest motiv, nu putem spune că există modalități care îți garantează 100% prevenția completă a apariției acestei afecțiuni. Totuși, sunt anumite aspecte de care este bine să ții cont, mai ales dacă știi că ești predispus la astfel de afecțiuni:
- Alege încălțăminte adecvată, care să nu fie prea strâmtă și care să nu pună presiune pe degete.
- Evită purtarea de tocuri înalte.
- Menține o greutate sănătoasă.
- Fă exerciții de întărire și flexibilitate, pentru picioare și degete.
- Când simți că anumite poziții în care stai pun presiune pe degetul mic, încearcă să le schimbi cât mai des.
Și, nu în ultimul rând, când simptomele despre care îți vorbeam mai sus încep să își facă apariția, este important să le iei în considerare și să te prezinți cât mai repede la consult. Așa cum am menționat, intervenția chirurgicală pentru tratarea montului croitorului este minim-invazivă, durează puțin și presupune o recuperare ușoară, fără durere.