neurom morton

Neuromul Mortom și durerile în talpă: cauze și forme de tratament minim-invaziv

Când mergi mult pe jos, când practici diverse activități sportive sau când încălțămintea îți este incomodă, poți resimți deseori dureri intense în partea din față a tălpii piciorului și între degetele trei și patru. Uneori durerea radiază și către celelalte degete și îți afectează mersul și confortul în activitățile de zi de zi. Dacă durerea de acest fel îți este cunoscută, ai putea suferi de Neuromul Morton.

În ce constă afecțiunea, de ce apare și cum o recunoști? Când este bine să mergi la medic și ce opțiuni de tratament avem la dispoziție pentru a te ajuta? Am pregătit în cele ce urmează o descriere complexă a neuromului Morton pentru a te sprijini în drumul tău spre vindecare!

Ce este neuromul Morton?

Neuromul Morton sau neuromul interdigital este o boală dureroasă care afectează nervii degetelor de la picioare, cel mai frecvent zona dintre degetul trei și patru.

Afecțiunea implică o îngroșare sau umflare din cauza compresiunii a țesutului din jurul unuia dintre nervii care duc la degetele de la picioare. Se formează astfel o mică tumoare benignă în urma inflamației nervului interdigital, pe care o numim „neurom”. 

Neurom Morton

Boala se manifestă printr-o serie de simptome supărătoare, printre care durerea ascuțită în partea din față a tălpii piciorului și între degetele afectate.

Care sunt cauzele și factorii de risc ai neuromului Morton?

Dacă suferi de aceasta afecțiune sau ai pe cineva care se luptă cu durerea provocată de neuromul morton, îți dorești probabil să înțelegi ce a dus la apariția ei.

Motivele exacte pentru care neuromul morton apare nu sunt pe deplin cunoscute comunității medicale. Totuși, câteva dintre cele mai comune cauze și factori predispozanți pot fi:

  • Presiunea repetată și excesivă, care duce la iritarea, inflamarea sau lezarea unuia dintre nervii care duc la degetele de la picioare;
  • Purtarea de tocuri înalte, care pun presiune excesivă pe talpa piciorului și pe nervii interdigitali;
  • Practicarea de activități sportive, cum ar fi alergare, jogging, schi, escaladă, care pot pune presiune pe degetele de la picioare;
  • Purtarea de pantofi prea strâmți sau prea ficși;
  • Anumite deformări ale piciorului, cum ar fi monturi, degete ciocan, picior plat sau arcuri înalte ale piciorului pot favoriza apariția neuromului morton.

Care sunt simptomele neuromului Morton?

De multe ori ai putea avea tendința să consideri perfect normală o durere în talpă sau între degete în urma unui eveniment la care ai purtat tocuri înalte sau după ce ai mers mai mult pe jos sau ai practicat diverse sporturi. Pentru a învăța să faci diferența între o durere temporară „normală” și o boală care îți poate afecta calitatea vieții pe măsură ce avansează, este important să fii atent la semnalele corpului tău.

neuromul morton

Alături de durerea intensă în talpă sau chiar și în lipsa ei, pacienții care suferă de neuromul morton experimentează un cumul de simptome, printre care:

  • Senzația de piatră în pantofi. Ai impresia că o pietricică ascuțită ți-a intrat în pantofi și calci constant pe ea.
  • Senzația de durere și arsură în partea din față a tălpii piciorului, care poate radia atât către degetele afectate de neuromul morton, cât și către celelalte
  • Senzație de usturime, arsură sau amorțeală la nivelul degetelor afectate;
  • Intensificarea durerii atunci când porți pantofi cu toc sau încălțăminte strâmtă cu vârful îngust.

Putem trata neuromul Morton fără intervenție chirurgicală?

La fel ca în cazul majorității afecțiunilor ortopedice, tratamentul conservator poate ajuta pe termen scurt la diminuarea simptomatologiei neuromului morton, mai ales dacă stadiul bolii este unul incipient.

Printre metodele de tratament conservator care te pot ajuta dacă suferi de neuromul morton, se numără:

  • Înlocuirea pantofilor cu unii mai largi în zona degetelor, care permit o mai mare libertate de mișcare a piciorului în interior și care diminuează presiunea de la nivelul nervilor interdigitali;
  • Terapie fizică
  • Tălpi ortopedice
  • Medicamente antiinflamatoare pentru reducerea inflamației și durerii.

Toate aceste modalități de tratament conservator pot fi eficiente dacă te-ai prezentat din timp la medic și ai un diagnostic corect al afecțiunii. Este important să ai în vedere că tratamentul conservator nu vindecă în totalitate și poate să nu dea rezultate, mai ales dacă nu ți-a fost recomandat de un specialist.

Cum tratăm chirurgical neuromul Morton?

Când ai stat prea mult cu durerea, considerând-o „normală” sau ai încercat tot felul de metode de tratament conservator care nu au dat rezultate, intervenția chirurgicală minim-invazivă poate fi metoda recomandată și indicată pentru a diminua simptomele neuromului morton.

În funcție de stadiu afecțiunii atunci când te-ai prezentat la consult, de examenul clinic și diagnosticul corect aplicat, stabilim împreună ce tip de intervenție este potrivită pentru a te scăpa de dureri.

Se optează pentru eliberarea presiunii de la nivelul nervului afectat prin secționarea anumitor structuri apropiate acestuia, cum ar fi ligamentul care leagă anumite oase din fața piciorului.

Indiferent care este metoda de tratament aleasă, optăm ori de câte ori este posibil (și aproape întotdeauna este posibil) pentru variante minim-invazive. Acestea permit o recuperare rapidă și durere minimă sau inexistentă post-operatorie.

De cele mai multe ori, pacientul se întoarce în sânul familiei în aceeași zi în care a avut loc intervenția și își poate relua activitățile de zi cu zi, dar cu restricții ca timp, fiind necesară menținerea piciorului în poziție proclivă pentru controlul tumefacției. Bineînțeles, în perioada de recuperare pacientul va primi indicații specifice care îl vor ajuta să revină cât mai curând la o viață normală.

Neuromul Morton poate recidiva?

De regulă, intervențiile chirurgicale minim-invazive te vor ajuta să îți recapeți libertatea de mișcare și independența când vine vorba de activitățile care îți fac plăcere.

Totuși, există și situații când simptomele neuromului morton recidivează. Pentru a evita reapariția durerilor, dar și pentru a preveni apariția și evoluția acestei afecțiuni, îți recomand:

  • Evită purtarea pantofilor cu toc prea înalt pentru perioade lungi de timp;
  • Evită încălțămintea prea strâmtă în zona degetelor de la picioare sau cea cu vârf îngust, care pune presiune pe nervi;
  • Când mergi mult pe jos, ai grijă să porți pantofi comozi, care să permită libertate de mișcare piciorului și să nu pună presiune pe degete.
  • Când alergi sau practici alte sporturi, caută încălțăminte corespunzătoare.
  • Evită pe cât poți activitățile repetitive care îți pot suprasolicita nervii piciorului.

Când este recomandat să mergi la medic?

Durerea în talpă și între degetele de la picioare, senzația de piatră în pantofi, de arsură și usturime, toate acestea sunt semne că ai putea suferi de neuromul morton și că ar fi bine să vii cât mai curând la o consultație de specialitate.

Aproape toate afecțiunile ortopedice (și nu numai) au șanse mult mai mari de vindecare fără complicații atunci când diagnosticul este timpuriu și corect. De aceea, îți recomand să vii la medic încă de la primele semne și să nu lași durerea să te oprească din a-ți trăi viața fix așa cum îți place.

Concluzie

Așa cum probabil ai înțeles parcurgând materialul de până acum, neuromul morton nu este o afecțiune pe care să îți permiți să o treci cu vederea. Aceasta afectează nervii degetelor de la picioare și îți poate pune piedici majore în a-ți trăi viața așa cum îți dorești, din cauza simptomelor deloc plăcute.

După cum am menționat mai sus, noile metode de tratament chirurgical minim-invaziv îți pot reda libertate într-un mod rapid și eficient, eliberându-te de durere și presiune.

Îți recomand să alegi un medic în care ai încredere și să mergi cât mai curând la o consultație de specialitate. Sănătatea ta merită atenție și grijă!