deformari degete picior

Totul despre deformările degetelor de la picioare: De ce se „strâmbă” degetele și cum le corectăm minim-invaziv?

Deformările degetelor de la picioare sunt afecțiuni frecvente și de mai multe tipuri, care pot afecta semnificativ calitatea vieții și funcționalitatea pacienților. Durerile severe, bătăturile și dificultatea de a găsi încălțăminte potrivită evoluează treptat dar sigur în reducerea mobilității și în incapacitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi și de a duce o viață normală și plăcută. 

Ce anume provoacă deformarea degetelor de la picioare sau de ce se „strâmbă” acestea? La ce riscuri te supui dacă întârzii programarea la medicul ortoped? Pot fi degetele „îndreptate” fără operație? Ce tehnici chirurgicale minim-invazive avem la dispoziție pentru a corecta deformările degetelor de la picioare? 

În cele ce urmează voi puncta toate aceste aspecte, îndrumându-te către alegerile potrivite pentru sănătatea picioarelor tale! 

Informații generale despre deformările degetelor de la picioare

Din punct de vedere anatomic, poziția degetelor de la picioare este menținută de un sistem pasiv capsulo-ligamentar și un sistem activ de echilibru între forțele mușchilor intrinseci (din interior) și extrinseci (de la exterior). Leziunile apărute în oricare dintre aceste sisteme, cauzate de suprasolicitare mecanică, traumă, boală reumatoidă sau neurologică, produc deformarea degetului afectat. 

Deformările degetelor de la picioare sunt mai frecvente la femei, riscul crescând odată cu vârsta. Pe măsură ce evoluează și cresc în severitate, aceste afecțiuni au un impact negativ semnificativ asupra calității vieții în general, afectând funcționarea fizică și socială a pacienților, precum și sănătatea lor psihică. 

În cazul pacienților mai în vârstă, deformările degetelor de la picioare sunt adesea asociate cu o imposibilitatea de a merge pe distanțe relativ lungi, o calitate scăzută a vieții și un risc crescut de accidentare prin căzături. 

Cauze sau de ce se „strâmbă” degetele de la picioare?

Deformarea degetelor de la picioare este determinată, pe scurt, de anumite modificări în anatomia normală, care creează un dezechilibru între forțele mușchilor intrinseci și extrinseci. 

Printre cauzele care determină acest dezechilibru se numără: 

  • Purtarea de încălțăminte nepotrivită, cum sunt pantofii cu toc înalt și pantofii prea înguști.
  • Traumatisme sau leziuni la nivelul piciorului
  • Evoluția afecțiunilor statice ale ante-piciorului (picior cu hallux valgus sau monturi) 
  • Piciorul scobit sau „pes cavus
  • Diferențe de lungime sau asimetrie în structura piciorului
  • Alte deformări ale degetului mare de la picior
  • Anumite boli neurologice sau inflamatorii (cum este artrita reumatoidă), care pot provoca distrugerea articulației metatarso-falangiene (articulația degetelor de la picioare). 

În categoria factorilor de risc intră: 

  • Vârsta: riscul de apariție a deformărilor crește odată cu înaintarea în vârstă
  • Genul: femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea deformărilor degetelor de la picioare, comparativ cu bărbații
  • Un al doilea deget mai lung decât degetul mare crește predispoziția pentru apariția deformărilor. 

Simptome sau când să mergi la medic?

Unui dintre cele mai evidente simptome ale deformării degetelor de la picioare este aspectul inestetic al degetelor strâmbe sau îndoite. De altfel, cel mai potrivit moment pentru a merge la medicul ortoped este chiar acela în care observi tendințe de modificare a anatomiei degetelor de la picioare, chiar dacă acestea nu sunt încă dureroase sau durerea este suportabilă. Este important să faci asta mai ales dacă știi că suferi de boli neurologice sau inflamatorii, dacă ai suferit traumatisme la nivelul ante-piciorului sau dacă ai deja monturi

Prezența din timp în cabinetul medicului ortoped ne permite să formulăm o strategie de tratament eficientă, scăpându-te de durerea și disconfortul provocat de deformările degetelor ajunse în stadiu avansat de evoluție. 

Din păcate, însă, majoritatea pacienților ajung în cabinet când deformarea degetelor devine extrem de dureroasă, apar bătături greu de suportat la nivelul proeminențelor cauzate de conflictul cu încălțămintea, iar mersul devine tot mai dificil. 

Tipuri de deformări ale degetelor de la picioare

Așa cum spuneam la început, deformările degetelor de la picioare sunt frecvente și iau forme variate. Pentru a le putea corecta corespunzător, este important ca, mai întâi, să le identificăm și diagnosticăm corect. 

Printre cele mai comune deformări ale degetelor de la picioare se numără: 

  • Deget în ciocan distal (sau mallet toe): îndoirea degetului de la picior la capătul distal sau articulația distală (în apropierea unghiei)
deget in ciocan
  • Deget în ciocan proximal (sau hammer toe): degetul de îndoaie în jos pornind de la articulația proximală, fiind adesea însoțit de instabilitate sau luxații ale articulației metatarso-falangiene. 
  • Deget în ciocan total sau „în gheară” (sau claw toe): degetul de îndoaie total și ia forma unei gheare, orientându-se către talpa piciorului. 
deget in gheara
  • Degete „încurcate” sau „răsucite” (sau curly toe): cel mai adesea apare în cazul bebelușilor la degetul mic de la picior, care se îndoaie și se rotește spre celelalte degete. 
deget rasucit
  • Degete încrucișate (sau crossover toe): cel mai adesea cel de-al doilea deget de la picior își schimbă poziția și se încrucișează cu degetul mare, peste acesta. 
deget suprapus

Tratament conservator – Se pot „îndrepta” degetele deformate fără operație?

Poate una dintre cele mai dese întrebări ale pacienților cu deformări ale degetelor de la picioare este aceasta: dacă le putem „îndrepta” cu tratament nechirurgical. 

Tratamentul conservator al deformărilor degetelor de la picioare este recomandat și poate fi eficient în stadii incipiente ale afecțiunilor. El se concentrează în principal pe reducerea presiunii și a durerii provocate în zonele afectate. 

Printre metodele de tratament nechirurgical se regăsesc: 

  • Încălțămintea largă și comodă, cu mult spațiu în zona anterioară a degetelor, care evită conflictul direct cu degetele deformate, diminuând astfel durerea în timpul mersului. 
  • Anumite orteze de susținere în pantofi, care să reducă presiunea asupra deformărilor.
  • Kinetoterapia pentru ameliorarea simptomatologiei.
  • Anumite unguente sau medicamente antiinflamatorii împotriva durerii și inflamației. 

Toate aceste metode pot face deformările degetelor de la picioare mai suportabile. Este important, însă, de reținut faptul că:

  • Multe dintre formele de tratament conservator nu stopează evoluția afecțiunii. 
  • Tratamentul conservator nu îndreaptă și nu corectează degetele
  • Metodele de tratament conservator sunt eficiente în stadii incipiente ale afecțiunii. 

Din fericire, pentru corectarea eficientă a deformărilor degetului de la picioare avem la dispoziție metode de tratament chirurgical minim-invazive, care permit o recuperare rapidă și cu minim de durere pentru pacienți. 

Tratamentul chirurgical al deformărilor degetelor de la picioare

Corectarea deformărilor degetelor prin operație se recomandă fie atunci când tratamentul conservator a fost ineficient, fie când afecțiunea este într-un stadiu prea avansat pentru ca acesta din urmă să aibă efecte pozitive. 

operatie picior

Atunci când formulăm planul de tratament ne concentrăm pe a reduce durerea pacientului, a-l ajuta să meargă normal din nou și să poată purta încălțăminte obișnuită și, dacă este posibil, pe a trata cauzadeformării și nu doar izolat degetul sau degetele afectate.  

Pentru a putea duce la îndeplinire aceste obiective, ne folosim de tehnici chirurgicale minim-invazive, pe care le alegem în funcție de vârsta pacientului, tipul afecțiunii, cauzele identificate și stadiul deformării.

Printre acestea se numără:

  • Tenotomia: facem o mică tăietură pe suprafața plantară a degetului afectat și secționăm tendonul, astfel încât degetul în cauză să se poată îndrepta.
  • Fuziunea articulară sau artroplastia: utilizată atunci când deformările au evoluat și au devenit rigide (deci nu mai pot fi corectate prin îndreptarea manuală a degetului) 
  • Transferul tendonului: eliberăm articulația metatarsofalangiană, transferând tendonul din partea inferioară a degetului afectat, în cea superioară. 
  • Osteotomia de metatars : o procedură complexă care implică tăierea osului metatarsian afectat, scurtarea acestuia.

Comparativ cu operațiile clasice, deschise, tehnicile minim-invazive moderne au avantaje considerabile, ajutându-ne să oferim pacientului o experiență de vindecare mai rapidă, mai eficientă și cu mai puțin durere. 

Printre beneficiile incontestabile ale tehnicilor chirurgicale minim-invazive se numără faptul că:

  • Ne oferă posibilitatea să adaptăm mai bine tratamentul în funcție de tipul și severitatea deformării.
  • Ne permit să corectăm deformarea menținând în același timp mobilitatea și flexibilitatea articulației degetului afectat
  • Reduc riscul de complicații post-operatorii
  • Sunt potrivite pentru toate vârstele
  • Permit o recuperare mult mai rapidă pentru pacient și minim de durere post-operatorie.
  • Spitalizarea durează puțin, între câteva ore și până la 2 zile
  • Pacientul poate merge chiar imediat după operație și nu este necesară imobilizarea. 

Putem preveni deformările degetelor de la picioare?

Cel mai simplu mod prin care putem preveni apariția și/sau evoluția deformărilor de tip degete ciocan și care este în controlul nostru deplin constă în alegerea încălțămintei potrivite. 

Alege pantofi fără toc sau cu toc jos, care oferă suficient spațiu pentru degetele de la picioare și care nu te strâng sau jenează. 

De asemenea, ai grijă la controlul greutății și la traumatisme și accidente care îți pot afecta picioarele. 

Tot la capitolul prevenție este și vizita la medicul ortoped încă de la primele semne ale acestor afecțiuni. Cu cât ceri ajutor într-un stadiu incipient, cu atât avem mai multe șanse să te ajutăm să eviți durerile insuportabile și să te eliberezi de disconfort, trăindu-ți viața fix așa cum îți dorești.

Concluzie

Degetele ciocan sau deformările degetelor de picioare sunt afecțiuni frecvente, atent studiate, pentru care avem la dispoziție o varietate de tehnici de tratament minim-invaziv. 

Dacă durerea, aspectul inestetic și disconfortul creat de aceste afecțiuni îți stau în cale, primul pas este să te programezi la o consultație de specialitate și să construim împreună un plan de tratament care te va pune, cu siguranță, pe picioare. Te poți programa online, chiar aici

Între timp, ai grijă de sănătatea picioarelor tale punând în aplicare metodele de prevenție și sfaturile de mai sus!