hallux valgus monturi Cluj

Hallux valgus sau monturile piciorului – cauze, mituri și tratament

De ce apare hallux valgus (monturi), cum îl tratăm și care sunt miturile legate de această afecțiune?

De la un aspect inestetic al piciorului și până la dureri în timpul mersului și imposibilitatea de a purta încălțăminte obișnuită, hallux valgus sau „monturile”, așa cum este cunoscută afecțiunea în termeni populari, vă poate influența negativ calitatea vieții și vă poate împiedica să desfășurați chiar și activități simple, de rutină. De ce apare hallux valgus (monturi)? Cum îl tratăm și care sunt miturile legate de această afecțiune?

De-a lungul timpului, s-au făcut numeroase interpretări cu privire la hallux valgus, atât științifice, cât și populare, prin încercări ale oamenilor de a-și explica cauzele și de a se trata „natural” de aceste afecțiuni atât de supărătoare.

Așa este posibil să ajungeți deseori la întrebări precum: Până la urmă ce înseamnă „hallux valgus”, care sunt cauzele apariției și cum pot scăpa de monturi?

În continuare vom clarifica aspectele ce țin de hallux valgus, explicând ce este și ce nu este, care sunt cauzele apariției monturilor și care este metoda terapeutică recomandată în funcție de severitatea afecțiunii. De asemenea, vom afla împreună dacă monturile pot fi „topite” sau corectate cu ajutorul cremelor, sportului, cu „lumină galbenă” sau alte căi „naturiste”.

Ce înseamnă, de fapt, hallux valgus?

Hallux valgus (montul) apare ca urmare a devierii degetului mare în exterior și a osului metatarsian I în interior, care cauzează o proeminență anormală a osului metatarsian pe partea interioară a piciorului.

totul despre hallux valgus monturi
totul despre hallux valgus monturi

Ce NU este hallux valgus?

Așa cum spuneam mai sus, există numeroase interpretări ale monturilor, multe dintre ele fiind atât de cunoscute, încât capătă un caracter terapeutic riscant, impunând tratamente „naturiste” care nu sunt eficiente și care pot influența chiar negativ evoluția afecțiunii.

Care sunt cauzele monturilor?

Până acum am înțeles că hallux valgus este o deformație a unui os al piciorului, care evoluează progresiv. De ce apare hallux valgus (monturi)?

Când vine vorba despre cauzele apariției hallux valgus, acestea nu au fost încă identificate clar, deși se vorbește des despre moștenirea ereditară (transmiterea genetică) a deformației.

La baza caracterului posibil ereditar al afecțiunii stau observații practice ale anumitor predispoziții familiale pentru dezvoltarea hallux valgus, deși dovezile științifice lipsesc pentru a susține pe deplin această ipoteză. Prin urmare, dacă bunica, tatăl sau mătușa au monturi, dumneavoastră puteți sau nu să aveți.

De asemenea, s-a observat apariția monturilor la persoanele care prezintă anumite defecte de arhitectură ale antepiciorului, care duc la dezechilibre de ordin muscular.

Putem spune că o cauză principală a apariției monturilor este dată de instabilitatea articulației degetului mare, care favorizează deplasarea medială progresivă a primului metatarsian și deformarea piciorului. Instabilitatea este dată de o „slăbiciune” a ligamentului colateral medial al articulației degetului mare. Cu alte cuvinte, articulațiile slabe ale degetului mare declanșează apariția monturilor.

totul despre hallux valgus monturi

De ce apare hallux valgus (monturi)?

Dintre factorii favorizanți care pot determina apariția sau evoluția monturilor, amintim:

  • Slăbiciunea” ligamentelor, care se destind și cedează treptat, determinând, așa cum menționam mai sus, deplasarea primului os metatarsian și apariția montului
  • Anomalii în conformația piciorului – aici sunt incluse anomalii în lungime, înclinație sau rotație a oaselor picioarelor, absența unuia sau mai multor degete (din naștere sau în urma accidentelor), etc.
  • Statul în picioare pentru mult timp (ortostatismul) sau mersul pe distanțe lungi – activități de acest gen pot destabiliza structurile piciorului.
  • Sporturile agresive (balet, gimnastică, lupte) NU determină apariția monturilor, dar pot determina o agravare a unei afecțiuni deja existente
  • Obezitatea, sarcina sau bolile inflamatorii – pot accentua șansele de apariție și evoluție a afecțiunii
  • Alte boli reumatologice-inflamatorii

Mituri legate de hallux valgus (monturi)

Și pentru că tot vorbeam mai sus despre tratamente naturiste și leacuri „băbești” folosite frecvent în tratarea monturilor, haideți să vedem, în continuare, care sunt miturile despre hallux valgus de care ar trebui să ne ferim:

  1. Monturile pot fi topite cu laser, creme și „lumină galbenă

Acum, când știm că montul este un os proeminent care s-a deplasat și a afectat conformația piciorului, putem să renunțăm la încercările de a „topi” monturile cu diverse creme și remedii naturiste. Nu poți „topi” un os, nu-i așa?

  1. Există exerciții speciale, care ne ajută să scăpăm definitiv de monturi

Tot pe baza a ceea ce știm că reprezintă montul, putem spune că nu există exerciții care să ne scape de această afecțiune. Există, în schimb, forme de tratament conservatoare (care ne ajută să micșorăm viteza de evoluție a monturilor), despre care vom vorbi în continuare.

  1. Monturile apar DOAR la femei

Femeile sunt, într-adevăr, mai predispuse la această afecțiune. Totuși, există și bărbați care suferă de hallux valgus și sunt mai mulți decât credeți.

  1. Monturile apar din cauza pantofilor cu toc înalt

Încălțămintea nepotrivită poate să agraveze monturile și să le influențeze negativ evoluția, dar monturile NU apar din cauza încălțămintei și mai ales, nu din cauza pantofilor cu toc.  Primele semne ale afecțiunii apar încă de la vârsta copilăriei de cele mai multe ori, înainte ca persoana să ajungă să poarte pantofii cu toc.

Cum tratăm Hallux valgus (monturi)?

În funcție de gravitatea afecțiunii, vom avea la dispoziție două tipuri generale de tratament pentru monturi.

Primul se referă la tratamentul conservator, care constă în luarea de măsuri pentru a diminua evoluția negativă a monturilor. În mare parte, de acesta vă puteți ocupa dumneavoastră, acasă și în activitățile de zi cu zi.

Aici intră purtarea de încălțăminte largă, specială pentru monturi, care să nu ne strângă și să ne provoace astfel inflamații, bătături sau dureri. Tot aici intră și evitatul statului prea mult în picioare, a mersului pe distanțe prea lungi sau a sporturilor agresive, care ar putea accentua durerile și evoluția monturilor.

Atenție! Tratamentul conservator NU vă scapă de monturi, ci doar vă ajută să nu suferiți de dureri și să țineți sub control evoluția montului, până când veți merge la o consultație ortopedică de specialitate.

Al doilea tip de tratament și singurul care vă scapă de hallux valgus, este tratamentul chirurgical.

monturi tratament

Despre teama de intervenții chirurgicale și tratamentul monturilor

De-a lungul carierei mele am observat cât de multe persoane se tem de intervenția chirurgicală și poate fi normal să fie așa. Am fost învățați că este rău să mergem la spital, să stăm în spital, să ne operăm și așa mai departe. Simțim frică și anxietate doar la gândul că trebuie să „ne taie” cineva și preferăm să credem în tratamente naturiste, în cauze „magice” sau în acel „așa a fost să fie”.

În abordarea mea am grijă să țin cont de aceste temeri absolut normale ale pacienților mei, pe care le discutăm atent în cadrul consultației și al examenului clinic.

De asemenea, în alegerea tratamentului chirurgical, ori de câte ori este posibil, caut alături de echipa din care fac parte soluțiile cele mai puțin invazive pentru pacientul meu. De cele mai multe ori, intervenția chirurgicală pentru corectarea deformărilor piciorului se realizează cu incizii mici, de 3-5 mm.

monturi

Astfel, reușim să ne asigurăm că pacientul va avea o recuperare cât mai rapidă și dureri minime sau chiar lipsă după operație.

Mai mult decât atât, tehnica și echipamentele utilizate în cadrul intervenției sunt de ultimă generație, oferind astfel siguranță pacientului, iar echipei medicale libertatea de a oferi soluții de tratament cât mai variate și individualizate, pe nevoile specifice ale persoanei afectate.

În loc de încheiere, grijă și considerație...

Hallux valgus este o afecțiune des întâlnită care vă poate afecta nu doar activitățile fizice de zi cu zi, ci si starea emoțională. Un picior deformat vă poate scădea încrederea în sine, iar durerile uneori prea mari pentru a fi suportate, vă pot genera anxietate sau chiar depresie și dorința de a vă „ascunde” de lume.

De multe ori, monturile sunt considerate prea puțin grave sau importante pentru a fi tratate…asta până se agravează în așa măsură că nu mai puteți merge sau nu mai găsiți nicio încălțăminte potrivită.

Nu este nimic rău în a avea frici legate de intervenția chirurgicală. Pentru asta suntem noi, medicii specialiști în ortopedie și traumatologie, aproape de dumneavoastră. Suntem gata să vă oferim sprijin și să vă ajutăm să scăpați de această afecțiune supărătoare, rapid și cu minim de durere.  

Pentru alte detalii și pentru a porni împreună pe drumul spre o viață fără durere, vă aștept la consultație de specialitate, pentru care vă puteți programa chiar acum, online.