Totul despre coxartroză: cauze, simptome și tratament minim-invaziv

Ce este coxartroza mai exact? Care sunt cauzele apariției și cum recunoști afecțiunea încă din stadiul ei incipient? Care sunt formele de tratament și când se impun acestea?

Odată cu înaintarea în vârstă, te aștepți parcă să apară durerile de tot felul, mai ales cele ce țin de articulații, picioare sau șold. Dintre toate afecțiunile ortopedice cu care te-ai putea confrunta, coxartroza este printre cele mai frecvente și poate să te condamne la dependența de alții și la o lipsă, chiar totală, de mobilitate. 

Indiferent de vârstă, nu este tocmai plăcut să nu mai poți face singur activități de rutină, cum ar fi să te încalți, să te ridici de pe scaun, să mergi sau să urci scările. Despre a-ți lua copilul sau nepotul în brațe, a merge cu el în parc sau a face o plimbare în natură, nici nu mai poate fi vorba în cazurile grave de coxartroză. 

Ce este coxartroza mai exact? Care sunt cauzele apariției și cum recunoști afecțiunea încă din stadiul ei incipient? Care sunt formele de tratament și când se impun acestea? Cum mă asigur eu că pacienții mei care suferă de coxartroză își recapătă independența și libertatea de mișcare într-un mod rapid și eficient? Răspunsul la toate aceste întrebări îl vei descoperi pe parcursul materialului de astăzi!

Ce este coxartroza?

Coxartroza, numită și osteoartrită sau „artrita de uzură” este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ortopedice dezvoltate odată cu înaintarea în vârstă. Ea poate să apară în orice articulație a corpului, dar, cel mai adesea, va afecta acele articulații care poartă greutăți mari, așa cum este șoldul. 

Cum se produce coxartroza? 

Șoldul este una dintre cele mai mari articulații ale corpului, situată între bazin și coapsă. Articulația șoldului este formată din capul femural (capătul superior al femurului sau osul coapsei) de formă sferică și cavitatea acetabulară, parte a osului pelvisului. 

coxartroza artroza soldului

Cele două părți sunt acoperite cu un cartilaj articular, sub forma unei substanțe netede, alunecoase, care are rolul de a proteja și a amortiza oasele, permițând-le astfel să se miște cu ușurință. Suprafața articulației este, la rândul ei, acoperită cu o căptușeală subțire, pe care o numim sinovială. 

Într-un șold sănătos, această căptușeală produce o cantitate mică de lichid, care lubrifiază cartilajul și ne ajută la mișcare. 

În cazul artrozei sau a coxartrozei, cartilajul din articulația șoldului se uzează treptat în timp, devenind aspru și micșorând spațiul articular protector dintre oase. Acest lucru poate duce la frecarea osului de os, provocând dureri intense și imposibilitate de mișcare. 

Coxartroza

Coxartroza este, deci, o afecțiune de tip degenerativ, care apare cel mai adesea la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani și care se dezvoltă lent, durerea agravându-se în timp.

De ce apare coxartroza?

Cauzele specifice ale coxartrozei nu sunt pe deplin cunoscute comunității medicale. Ceea ce putem face este să listăm o serie de factori care pot favoriza apariția acestei afecțiuni, deși nu este o regulă. Printre acestea, se numără:

  • Vârsta înaintată a pacientului
  • Istoric familial de coxartroză
  • Leziune anterioară a articulației șoldului (lovituri, căzături, accidente)
  • Obezitate
  • Formarea necorespunzătoare a articulației șoldului la naștere, afecțiune cunoscută sub numele de displazie congenitală a șoldului

La acestea se adaugă și alte afecțiuni asociate coxartrozei. Totuși, există și posibilitatea să dezvolți această afecțiune deși, aparent, nu ai fost expus la niciunul dintre factorii enumerați mai sus. 

Simptome care te ajută să recunoști coxartroza.

Așa cum spuneam și în introducere, cel mai frecvent simptom al coxartrozei este durerea, care te poate împiedica să desfășori singur chiar și activități simple, de rutină. 

De obicei, durerea provocată de coxartroză se dezvoltă încet și se agravează odată cu trecerea timpului. În cazuri izolate se poate întâmpla ca durerea să debuteze brusc și intens. În stadiul incipient al afecțiunii, durerea și rigiditatea la nivelul șoldului pot fi mai mari dimineața sau după o perioadă mai lungă de repaos.

Odată cu trecerea timpului și agravarea coxartrozei, simptomele apar din ce în ce mai frecvent, chiar și atunci când nu faci nimic sau pe timp de noapte, atunci când dormi. 

Alături de durerea de șold, coxartroza vine la pachet și cu alte simptome, precum:

  • Durere în zona inghinală sau în zona coapsei, care iradiază către fese sau genunchi
  • Durere în timpul activităților fizice mai mult sau mai puțin intense
  • Rigiditatea articulației șoldului, care face dificil mersul sau aplecatul
  • Blocarea sau „lipirea” articulației, alături de un zgomot de „măcinat” care apare în timpul mișcării
  • Scăderea amplitudinii de mișcare a șoldului, care poate provoca o șchiopătare
  • Creșterea durerilor articulare atunci când e vreme ploioasă

Pentru că, de cele mai multe ori, simptomele de mai sus se agravează treptat, în timp, mulți pacienți ajung târziu în cabinetul de ortopedie, abia atunci când durerea devine insuportabilă și le afectează semnificativ calitatea vieții. Acestea sunt, de obicei, semne că afecțiunea este deja într-un stadiu avansat, iar opțiunile de tratament s-au diminuat.

Este important să te prezinți la consult încă de la primele semne ale coxartrozei, pentru a stabili împreună care este tratamentul ce îți va permite să ai, din nou, o viață normală și lipsită de dureri. 

În ce situații este suficient tratamentul non-chirurgical?

Din păcate, încă există numeroase persoane care încearcă să trateze în mod conservativ o coxartroză aflată deja într-un stadiu avansat. Aceste încercări nu doar că nu vor îmbunătăți starea pacientului, dar pot, în unele cazuri, chiar să o agraveze. 

Tratamentul non-chirurgical se impune în cadrul unei coxartroze aflată la debut sau în stadii incipiente, diagnostic care ar trebui să fie pus, bineînțeles, de un medic ortoped. 

Tratamentul îți va fi recomandat tot de medic, pentru a proteja articulația șoldului și pentru a încetini progresul coxartrozei. Este posibil să fie necesare: 

  • Modificări ale stilului de viață, precum, diminuarea activităților zilnice ce ar putea să agraveze afecțiunea, cum ar fi tenisul sau jogging-ul sau eliminarea kilogramelor în plus
  • Terapie fizică, ce implică exerciții de creștere a mobilității și flexibilității și de reducere a rigidității șoldului
  • Utilizarea de dispozitive și instrumente care să te ajute în timpul mersului 
  • Medicamente antiinflamatorii pentru diminuarea durerii
tratamentul coxartroze

În cazul în care tratamentul non-chirurgical nu remediază simptomele, iar durerea este rezistentă la medicamentație sau alte forme de tratare, medicul ortoped te va îndruma către forma de tratament chirurgical care îți poate schimba viața. 

Tratamentul chirurgical minim-invaziv al coxartrozei.

coxartroza proteza Cluj

Când durerile nu se reduc cu ajutorul tratamentului non-chirurgical, iar medicamentele nu își mai fac efectul, cea mai sigură modalitate de a reveni la o viață normală este intervenția chirurgicală.

Printre cele mai frecvente proceduri ortopedice se numără artroplastia de șold sau înlocuirea totală a articulației afectate cu implanturi artificiale sau proteze de șold. Această intervenție, realizată prin metode minim-invazive, va elimina durerea, va crește mobilitatea și îți va permite să te întorci la activitățile de zi cu zi mai repede, printr-o recuperare rapidă și cu minim de durere.

proteza de sold Cluj
proteza sold Cluj

Spre deosebire de operațiile tradiționale, artroplastia de șold minim-invazivă implică incizii mici și leziuni musculare minime în timpul intervenției, precum și instrumente de ultimă generație menite să ne ajute să implantăm corect proteza de șold aleasă.

proteza de sold

O astfel de procedură combinată cu o proteză din materiale de calitate, îți va oferi avantaje incontestabile, atât pe termen scurt și mediu, cât și pe termen lung. 

Astfel, în timp ce metodele minim-invazive îți vor asigura o recuperare rapidă, cu minim de durere, fără să fie nevoie să stai săptămâni întregi în spital, o proteză de calitate îți poate garanta o viață normală, riscul de uzură fiind scăzut. 

Eu le sunt alături pacienților mei pe tot parcursul procesului de vindecare, de la consultație și diagnostic, la alegerea celei mai potrivite forme de tratament, alegerea protezei potrivite în funcție de vârsta și stilul de viață al pacientului și până la perioada de recuperare.

Concluzie

Teama de intervenții chirurgicale te poate ține prizonier într-o lume guvernată de durere, în care ești dependent de cei din jurul tău. Singurul mod eficient prin care poți să îți recapeți libertatea și să nu devii o povară pentru cei dragi, este să te prezinți la o consultație de specialitate încă de la primele semne de coxartroză.

Artroplastia de șold minim-invazivă este o procedură care readuce zâmbetul de buze și libertatea de mișcare pentru zeci de pacienți care ajung în cabinetul meu. Tehnicile și instrumentele utilizate sunt perfecționate de către cei mai renumiți chirurgi ortopezi și oferă încredere pentru milioane de pacienți, din întreaga lume.

Ai încredere în procesul de vindecare, alături de oameni cărora le pasă cu adevărat de tine. Te aștept la o consultație ortopedică, cât mai curând!