Tendonul lui Ahile este cel mai mare tendon din corp, cu rol esențial în funcționarea normală a piciorului. Totuși, acest lucru nu îl face mai puțin vulnerabil la răniri și rupturi totale sau parțiale. O creștere bruscă în intensitate a activităților sportive, o săritură greșită sau anumite afecțiuni preexistente pot duce la ruptura de tendon ahilian, afecțiune care, netratată la timp sau corespunzător, poate împiedica pacientul să ducă o viață normală.
Cum îți dai seama că ai o ruptură de tendon ahilian? Când e indicat să mergi la medic? Care sunt cauzele și cum poți preveni? Te poți vindeca fără operație? Și, cel mai important, cum tratăm ruptura de tendon ahilian prin metode minim-invazive? Răspunsuri la toate aceste întrebări vei găsi în cele ce urmează!
Ce este tendonul lui Ahile și care este rolul lui?
Tendonul lui Ahile este o structură fibroasă puternică, ce conectează mușchii din spatele gambei cu osul călcâiului. Tendonul ahilian este cel care îți permite să mergi și să miști piciorul. El te ajută să îți îndrepți piciorul în jos, să te ridici pe vârfuri și să împingi piciorul atunci când mergi.
Ce este ruptura de tendon Ahilian?
Fiind cel mai mare și unul dintre cele mai puternice tendoane ale corpului, tendonul ahilian este rezistent la stres ridicat. Totuși, persoanele active, care practică sporturi recreaționale sau atleții (aceasta nefiind o regulă) capătă deseori leziuni ale tendonului ahilian.
O ruptură de tendon ahilian apare, cel mai frecvent, în secțiunea tendonului situată la aproximativ 6 cm de punctul în care acesta se unește cu osul călcâiului și implică secționarea parțială sau totală a fibrelor tendonului.
Cum poți să recunoști imediat o ruptură de tendon ahilian?
În unele cazuri poți recunoaște imediat o ruptură de tendon ahilian. În momentul rănirii majoritatea persoanelor aude o pocnitură, urmată de o durere imediată ascuțită în spatele gleznei și a piciorului inferior. Incapacitatea de a merge normal imediat după ruptură este un alt semn care ar trebui să te trimită imediat la medicul ortoped.
Să înțelegem cauzele rupturii de tendon ahilian
De obicei, ruptura de tendon ahilian apare ca urmare a unei creșteri bruște a presiunii puse pe tendon.
Cele mai comune cauze ale rupturii includ:
- Participarea bruscă la activități fizice intense sau neobișnuite sau la sporturi care pun presiune semnificativă pe tendon, cum ar fi fotbal, baschet, tenis sau alergat.
- Căderea de la o înălțime semnificativă
- Călcarea într-o groapă
- Sărituri bruște sau sporturi ce includ sărituri
Alături de cauzele comune, merită să menționăm și factorii de risc ce pot duce la rupturi de tendon ahilian, prin care:
- Vârsta și genul: cele mai comune astfel de rupturi apar în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.
- Slăbirea și îmbătrânirea tendonului ahilian: pe măsură ce înaintăm în vârstă, elasticitatea și rezistența tendonului se pot diminua, fapt ce automat crește riscul de ruptură în cazul mișcărilor bruște sau a presiunii puternice.
- Anumite medicamente
- Obezitatea
- Prezența unor condiții medicale preexistente: tendinopatiile (inflamația cronică a tendonului lui Ahile) pot slăbi structurile tendonului și pot crește riscul de ruptură.
Simptome frecvente ale rupturii de tendon ahilian
În funcție de tipul și gravitatea rupturii, poți experimenta simptome precum:
- Ai senzația că ai fost lovit în zona gambei
- Simți durere în spatele piciorului inferior, uneori severă
- Inflamație și sensibilitate aproape de călcâi
- Nu poți să îndoi piciorul în jos sau să îl „împingi” în față atunci când mergi
- Nu poți să stai pe vârfuri
- Ai auzit un sunet de pocnire atunci când a avut loc rănirea
- În cazuri severe, poți observa o deformare vizibilă a zonei afectate, cum ar fi o adâncitură sau gropiță în partea din spate a piciorului, în apropierea călcâiului.
- Nu poți să mergi sau să alergi
Se poate vindeca ruptura de tendon ahilian fără operație?
Atunci când stabilim tratamentul pentru ruptura de tendon ahilian avem grijă să luăm în considerare anumite criterii cheie, precum: ce vârstă are pacientul? Este pacientul o persoană activă în general? Avem de-a face cu o ruptură parțială sau totală de tendon ahilian? Cât de gravă este leziunea?
Atunci când ruptura de tendon ahilian este una parțială, pacientul are o vârstă înaintată și nu este o persoană foarte activă, tratamentul conservator poate ajuta la diminuarea simptomatologiei.
Metodele de tratament conservativ comune în tratarea rupturii de tendon ahilian pot fi:
- Imobilizarea piciorului rănit pentru câteva săptămâni
- Aplicarea de gheață în zona afectată pentru reducerea inflamației
- Medicamente pentru reducerea durerii
- Folosirea cârjelor pentru deplasare, pentru a nu pune presiune pe tendon
Medicul tău îți va explica în detaliu dacă aceste metode de tratament pot fi eficiente pentru a te ajuta să îți recapeți libertatea de mișcare. Este bine să știi, însă, și care sunt principalele dezavantajele ale tratamentului conservator în cazul rupturii de tendon ahilian. Un timp mai mare de vindecare și recuperare și un risc crescut de re-ruptură a tendonului deja afectat se numără printre acestea.
Tratamentul chirurgical al rupturii de tendon ahilian
Când vine vorba de vindecarea rupturii de tendon ahilian, metoda chirurgicală s-a dovedit și în acest caz cea mai eficientă. Pacienții tineri și cu o viață activă și sportivii aleg deseori această opțiune de tratament în detrimentul celei conservatoare, pentru că permite o vindecare mai rapidă și o scădere a riscului de re-ruptură.
Operație deschisă sau tehnici minim-invazive pentru ruptura de tendon ahilian?
În funcție de experiență și de echipamentele avute la dispoziție, chirurgul ortoped poate opta pentru tehnica tradițională de operație deschisă sau tehnici moderne minim-invazive.
Operația deschisă constă într-o incizie mare în spatele piciorului inferior. Ea are ca avantaj principal faptul că ne oferă o vizibilitate optimă în ceea ce privește locul rupturii tendonului lui Ahile. Totuși incizia foarte mare și expunerea tendonului în timpul operației pot duce la complicații, mai ales în cazul pacienților cu diabet. Infecțiile, alături de perioadele mai lungi de recuperare, durerile mari post-operatorii și cicatricile rămase în urma intervenției se numără printre dezavantajele operației deschise.
De cealaltă parte stă tratamentul chirurgical prin tehnici minim-invazive. Operațiile percutanate asistate cu ultrasunete și alte tehnici percutanate minim-invazive s-au dovedit foarte eficiente, chiar și în cazul pacienților cu diabet, unde știm că o infecție post-operatorie poate fi devastatoare.
Aceste tehnici minim-invazive renunță la secționarea completă a gambei piciorului. Ele presupun efectuarea unor incizii mici la baza călcâiului și în zona rupturii și repararea rupturii cu ajutorul unor instrumente speciale. Intervenția chirurgicală minim-invazivă nu expune tendonul la infecții și complicații, nu afectează nervii și presupune o recuperare mult mai ușoară, cu minim de durere postoperatorie.
Cât durează recuperarea după operație și în ce constă?
După intervenția chirurgicală este recomandat să faci fizioterapie pentru întărirea mușchilor și a tendonului lui Ahile. De asemenea, recuperarea funcțională te poate ajuta să te reîntorci cât mai curând la activitățile preferate. Aceasta se focusează pe coordinarea părților corpului și a mișcărilor.
Pentru majoritatea pacienților recuperarea completă are loc după 4-6 luni de la intervenție, timpul de recuperare fiind direct proporțional cu gradul de dificultate al operației, severitatea rupturii, vârsta pacientului și alte afecțiuni preexistente.
Cum previi ruptura de tendon ahilian?
Stilul de viață, atenția și disciplina în desfășurarea activităților de zi cu zi sunt factori importanți în prevenirea afecțiunilor ortopedice.
Pentru a evita lezarea tendonului lui Ahile, îți recomand:
- Include în rutina ta exerciții de stretching pentru mușchii gambei după activitățile sportive.
- Nu uita de exercițiile de întărire a mușchilor gambei și a tendonului lui Ahile.
- Diversifică-ți activitățile sportive. Alternează sporturile care au un impact ridicat asupra tendonului lui Ahile, cum ar fi alergarea, cu sporturile cu impact redus. În această din urmă categorie intră plimbările, mersul cu bicicleta și înotul.
- Evită exercițiile care pun prea multă presiune pe tendonul ahilian, cum ar fi alergarea pe deal sau sporturile ce includ sărituri.
- Nu alerga pe suprafețe prea dure sau prea alunecoase
- Nu uita să ai echipament potrivit mai ales atunci când faci antrenamente în aer liber, pe timp de iarnă
- Crește progresiv intensitatea antrenamentelor cu 10% în fiecare săptămână. Majoritatea rupturilor de tendon ahilian se întâmplă atunci când intensitatea antrenamentelor este crescută brusc.
Concluzie
Ruptura de tendon ahilian este o afecțiune frecventă, mai ales în rândul persoanelor active. O clipă de neatenție te poate priva luni de zile de activitățile preferate, limitându-ți libertatea și autonomia.
Este important să te prezinți la un consult de specialitate încă de la primele semne de ruptură a tendonului ahilian. O pocnitură în spatele piciorului inferior, urmată de durere ascuțită imediată și incapacitate de a merge sunt semnale pe care nu trebuie să le ignori.
Indiferent de vârstă, stil de viață și severitatea afecțiunii, avem astăzi la dispoziție tehnici chirurgicale minim-invazive pe care eu le folosesc cu succes și care te pot ajuta și pe tine să te recuperezi mult mai rapid și să te reîntorci cât mai curând la activitățile preferate. Întreabă-ți medicul despre ele!
Pentru un diagnostic corect și un plan de tratament care să te pună din nou pe picioare, te invit în cabinet!