ligament incrucisat anterior

Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA): cauze, simptome și tratament minim-invaziv

Pentru un sportiv de performanță sănătatea genunchiului este crucială. Dar asta nu se aplică doar celor care practică sporturi la nivel avansat. Absolut toți avem nevoie de libertate de mișcare pentru a ne deplasa dintr-un loc în altul, iar genunchii joacă un rol esențial în câștigarea și menținerea acestei libertăți, indiferent de vârstă sau profesie.  

De multe ori, din neatenție, mișcări greșite sau nenaturale sau pe fondul înaintării în vârstă, ajungem să experimentăm dureri la nivelul genunchilor. Acestea însoțesc deseori afecțiuni la care, probabil, nici nu ne gândim. 

Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA) este una dintre cele mai comune leziuni care apar la nivelul genunchiului. Despre cum o recunoaștem, de ce se produce și care sunt cele mai eficiente și moderne forme de tratament, vorbim, pe larg, în continuare! 

Despre anatomia genunchiului și ligamentul încrucișat anterior (LIA)

Înainte să vorbim despre cauze și simptome, poate ar fi cel mai bine să înțelegem cum funcționează genunchii noștri, din punct de vedere anatomic. 

Avem, deci, 3 oase principale care se întâlnesc pentru a forma articulația genunchiului. Este vorba despre femur sau osul coapsei, tibie și rotula. 

ligament incrucisat anterior

Oasele sunt conectate între ele de ligamente, care acționează ca niște frânghii puternice ce îți țin oasele împreună și mențin stabilitatea genunchiului. 

Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre cele patru ligamente principale care se regăsesc în anatomia genunchiului tău. El se regăsește în interiorul articulației genunchiului, formând un „X” cu ligamentul încrucișat posterior și având un rol foarte important în controlul mișcării în față și în spate a genunchiului. 

Ligamentul încrucișat anterior merge pe diagonală, în interiorul genunchiului și are grijă ca tibia să nu se deplaseze în fața femurului, oferind astfel stabilitate genunchiului. 

Ce este ruptura de ligament încrucișat anterior?

Ruptura de ligament încrucișat anterior este una dintre leziunile cele mai comune ale genunchiului. 

Un lucru important de știut este faptul că nu prea există rupturi parțiale ale acestui ligament, cele mai multe leziuni fiind totale sau aproape totale. Mai mult decât atât, aproximativ jumătate din rupturile de ligament încrucișat anterior sunt însoțite de leziuni și la alte structuri ale genunchiului, cum ar fi cartilajul articular, meniscul sau alte ligamente. De aici vine și necesitatea aplicării, în cele mai multe cazuri, a unui tratament de tip chirurgical. 

Niveluri de severitate ale rupturilor de ligament încrucișat anterior

Există 3 grade de severitate ale rupturii de ligament încrucișat anterior, care dictează și forma de tratament necesară pentru vindecarea afecțiunii.

ligament incrucisat anterior

Acestea sunt: 

  • Leziune sau entorsă de Gradul 1: ligamentul a suferit o întindere, dar încă poate să mențină articulația genunchiului stabilă.
  • Leziune sau entorsă de Gradul 2: ligamentul este întins până în punctul în care devine mai slab, nivel la care putem vorbi despre o ruptură parțială de ligament
  • Leziune sau entorsă de Gradul 3: în acest caz ligamentul este complet rupt în jumătate sau este desprins de pe os. Articulația genunchiului devine, din această cauză, instabilă. 

Cauze ale rupturii de ligament încrucișat anterior

Există multiple cauze care pot determina o ruptură de ligament încrucișat anterior, de diferite grade de severitate. Majoritatea leziunilor de acest tip sunt des întâlnite în cazul sportivilor de performanță, atleților sau persoanelor cu un stil de viață foarte activ. Totuși, aceasta nu este o regulă. 

Ruptura de ligament încrucișat anterior poate să apară atunci când:

  • Schimbi rapid direcția de mers sau alergat
  • Te oprești dintr-odată din activitatea fizică desfășurată
  • Încetinești atunci când alergi
  • Aterizezi incorect în urma unei sărituri
  • Te lovești în urma unui contact direct 
  • Practici sporturi care implică mișcări de răsucire sau pivotare, precum fotbalul, baschetul sau schiatul. 

După cum se poate observa, oricine se poate confrunta cu o ruptură de ligament încrucișat anterior mai mult sau mai puțin severă. În continuare, vedem ce simptome poți experimenta în cazul în care ți-ai lezat acest ligament. 

Cum recunoști ruptura de ligament încrucișat anterior?

Există o serie de simptome tipice rupturii de ligament încrucișat anterior, printre care se numără: 

  • În momentul rănirii poți auzi un sunet puternic, ca o pocnitură și poți simți că genunchiul îți cedează;
  • Durerea apare instant și este însoțită de inflamație rapidă și puternică, care se accelerează în primele 24 de ore de la rănire;
  • Apare rigiditatea în zona articulației genunchiului;
  • În timp, durerea poate să dispară, însă va reapărea atunci când te întorci la activitățile sportive;
  • Instabilitate la nivelul genunchiului;
  • Pierderea mobilității;
  • Disconfort resimțit în timpul mersului;

Este tratamentul conservator eficient în cazul rupturii de ligament încrucișat anterior?

Așa cum spuneam mai sus, foarte puține sunt cazurile în care avem de-a face cu o ruptură parțială a ligamentului încrucișat anterior. Cele mai multe astfel de leziuni sunt totale, ceea ce implică un tratament de tip chirurgical. 

Tratamentul conservator poate fi eficient atunci când ruptura nu este totală, iar pacientul nu are un stil de viață foarte activ și nu desfășoară activități fizice sau sportive intense, cum este cazul sportivilor de performanță. 

Acest tip de tratament implică terapie fizică, exerciții de reabilitare, medicamente pentru controlul durerii și reducerea inflamației, comprese cu gheață și utilizarea de diverse instrumente pentru stabilizarea genunchiului. 

Totuși, în cazul unei rupturi complete de ligament încrucișat anterior, mai ales dacă pacientul este sportiv sau duce o viață activă și își dorește să se întoarcă rapid la stilul normal de viață, intervenția chirurgicală este recomandată. În acest fel, nu doar că reușim să restabilim funcția normală a genunchiului, dar și prevenim eventuale leziuni ulterioare, care pot apărea din cauza unei rupturi LIA netratate corespunzător sau în timp util. 

Intervenția chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior

Este important de știut faptul că o ruptură completă de ligament nu se va vindeca de la sine. Poate că durerea se va diminua, iar inflamația va dispărea, dar instabilitatea genunchiului va rămâne, la fel și riscul de rănire și a altor structuri ale genunchiului, cum ar fi meniscul. 

Având asta în minte, intervenția chirurgicală de reconstrucție rămâne o opțiune sigură și eficientă prin care pacienții pot să se întoarcă la o viață normală mai repede și cu mai puțină durere.

Operația de reconstrucție LIA se programează, de obicei, între 3 și 6 săptămâni din momentul rănirii. Bineînțeles, în procesul de pregătire a intervenției, vom lua în calcul stilul de viață, vârsta, severitatea simptomelor și prezența altor leziuni ce ar trebui tratate mai întâi. 

Tehnica artroscopică de reconstrucție a LIA

În trecut, metoda chirurgicală folosită pentru ruptura de ligament încrucișat anterior consta în repararea ligamentului. Părțile rupte ale ligamentului erau astfel cusute împreună, în cadrul unei proceduri de operație deschisă, care implica un timp de recuperare mai crescut.

Din fericire, astăzi avem la dispoziție tehnica artroscopică de reconstrucție a LIA, care presupune incizii mici și instrumente la fel de mici și constă în refacerea ligamentului încrucișat anterior cu ajutorul unei grefe de țesut, prelevată de la pacient sau de la un donator. 

Printre avantajele incontestabile ale artroscopiei se numără:

  • Este o procedură care se efectuează artroscopic
  • Permite o recuperare mai rapidă și mai ușoară, comparativ cu operațiile deschise
  • Inciziile mici înseamnă durere postoperatorie mică 
  • Nu rămâi cu cicatrici mari și vizibile
artroscopie genunchi

Prin urmare, ai toate motivele să te simți în completă siguranță în timpul procedurii, fiind capabil să te reîntorci la activitățile preferate, mai repede decât te așteptai. 

Pentru sportivii de performanță, reconstrucția ligamentului încrucișat anterior este singura șansă eficientă de a-și recăpăta libertatea de mișcare pentru a se întoarce la practicarea sporturilor. 

În ce consta mai exact operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior (LIA)?

Cuvântul „operație” poate genera anxietate în rândul majorității pacienților, iar această teamă vine de multe ori din incertitudine. Până la urmă, este normal să ne temem de lucruri pe care nu le cunoaștem cu exactitate. 

În continuare, punctăm pașii principali ai unei intervenții chirurgicale de reconstrucție LIA prin metode artroscopice: 

Pasul 1: facem incizii mici în jurul articulației genunchiului, prin care vom introduce artroscopul și celelalte instrumente chirurgicale.

Pasul 2: Introducem artroscopul, care va elimina o soluție salină în genunchi, făcând astfel loc pentru camera video și alte instrumente chirurgicale necesare. Cu ajutorul camerei artroscopice vom vedea pe un monitor interiorul articulației genunchiului.

Pasul 3: Evaluăm cu atenție structurile care înconjoară ligamentul încrucișat anterior rupt. În această categorie intră meniscul și cartilajul articular. În cazul în care și aceste structuri prezintă leziuni, vom avea grijă să le reparăm.

Pasul 4: Recoltăm grefa, adică acea bucată de țesut cu ajutorul căreia vom reconstrui ligamentul afectat. De obicei grefa constă într-o secțiune de tendon dintr-o altă parte a corpului. În unele cazuri, putem folosi și o grefă de la un donator.

Pasul 5: Fixăm noul ligament încrucișat anterior în femur și tibie, cu ajutorul unei buton și șurub. În timp, grefa va crește în osul din jur. 

reconstructie ligament incrucisat anterior

Bineînțeles, înainte de efectuarea propriu-zisă a intervenție, vom urma toți pașii premergători, de la consultație inițială și examinare fizică, la analize detaliate și alegerea tratamentului optim, în funcție de severitatea afecțiunii, vârsta pacientului, stil de viață și alte criterii cheie. Fiecare decizie și opțiune îți va fi adusă la cunoștință și detaliată, pentru ca tu să știi că faci alegerea potrivită! 

Concluzie

Ruptura ligamentului încrucișat anterior (LIA) este una dintre cele mai comune leziuni la nivelul genunchiului, care afectează deopotrivă sportivi de performanță și oameni obișnuiți. 

O simplă mișcare greșită sau nenaturală a piciorului poate să fie suficientă pentru a leza acest ligament cu rol cheie în funcționarea normală a genunchiului. 

De multe ori, singura opțiune cu adevărat sigură și eficientă pentru repararea unei rupturi a ligamentului încrucișat anterior, este tratamentul chirurgical. Cea mai modernă metodă este cea de reconstrucție artroscopică a LIA, pe care eu o folosesc cu succes.

Dacă simptomele menționate mai sus, pe parcursul acestui articol, îți sunt cunoscute, este important să ai în minte faptul că o ruptură totală de LIA nu se va repara de la sine. 

Împreună putem găsi soluția optimă care să te ajute să te întorci la o viață normală și la activitățile preferate. Te aștept în cabinet, cât mai curând!