haluce rigid

Hallux Rigidus: Totul despre distrugerea articulației degetului mare de la picior

Când durerea și rigiditatea degetului mare de la picior nu îți dau pace și îți pun piedici atunci când vrei să faci chiar și activități simple, de rutină, este important să știi că ai opțiuni de tratament care să îți readucă libertatea de mișcare. 

Hallux rigidus sau degetul mare rigid este o afecțiune comună, față de care există o mulțime de semne de întrebare în rândul pacienților. Care sunt cauzele apariției? Care este diferența între hallux rigidus și hallux valgus (monturi)? Cum recunoști afecțiunea? Care sunt cele mai bune forme de tratament? 

În cadrul acestui material voi face o analiză a ceea ce înseamnă, mai exact, hallux rigidus, încercând să răspund, pe larg, la fiecare întrebare de mai sus. Vei înțelege afecțiunea din punct de vedere anatomic, vei afla cauzele posibile și vei descoperi cum poți identifica, cum poți preveni și cum poți scăpa de durere, redobândindu-ți, astfel, libertatea de mișcare și mobilitatea. 

Ce este hallux rigidus?

Hallux rigidus, numită și artroza degetului mare de la picior sau degetul mare rigid, este o afecțiune a articulației de la baza degetului mare al piciorului, denumită articulație metatarsofalangiană. 

Termenul „rigidus” descrie întocmai principalul simptom al acestei afecțiuni și anume rigiditatea sau imobilitatea articulației afectate.

Să înțelegem hallux rigidus din punct de vedere anatomic

Din punct de vedere anatomic, degetul mare de la picior este format din 2 articulații. Dintre acestea două, articulația metatarsofalangiană este cea mai mare, fiind aceea unde primul os lung al piciorului, pe care îl numim metatarsian, se întâlnește cu primul os al degetului, numit falangă. Tot această articulație ne ajută să îndoim și să întindem degetul mare de la picior. 

haluce rigid

În cazul hallux rigidus, cartilajul articular al articulației metatarsofalangiană este deteriorat, fapt ce poate să determine apariția pintenilor osoși (osteofit) sau a unei creșteri excesive pe partea superioară a degetului mare, care împiedică întinderea sau îndoirea normală a degetului. Cu cât afecțiunea avansează în severitate, cu atât rigiditatea degetului mare va crește, iar durerile se vor intensifica. 

Hallux rigidus – o afecțiune degenerativă

De ce este important să înțelegi și să tratezi cu seriozitate hallux rigidus? Pentru că aceasta intră în categoria afecțiunilor degenerative sau progresive în timp. Asta înseamnă că mobilitatea degetului mare de la picior scade pe măsură ce trece timpul, iar evoluția aceasta nu poate fi stopată fără tratament. 

artroza deget mare
hallux rigid

Dacă suferi de hallux rigid în stadiu incipient, este posibil să simți doar o ușoară limitare în ceea ce privește mișcarea degetului mare. Pe măsură ce trece timpul și afecțiunea avansează (iar asta se întâmplă întotdeauna) aria de mișcare a degetului mare de la picior scade treptat, până ce atinge stadiul final de rigidizare, numit uneori și articulație înghețată. 

Cauzele hallux rigidus

Deși nu putem spune cu exactitate, de fiecare dată, ce anume a dus la apariția hallux rigidus, putem lua în considerare o serie de factori care, singuri sau în combinație cu alții, pot duce la distrugerea articulației degetului mare de la picior. Dintre aceștia merită să menționăm:

  • Uzura articulației;
  • Elemente de biomecanică, precum piciorul plat sau alte anormalități structurale ale piciorului;
  • Traumatisme anterioare la nivelul degetului mare care pot deteriora articulația (te-ai lovit la deget sau ai suferit o fractură);
  • Suprasolicitarea repetată pe parcursul a diverse activități sportive și nu numai;
  • Supraponderabilitatea;
  • Anumite afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta. 

Pentru că mobilitatea degetului mare de la picior devine din ce în ce mai mică odată cu trecerea timpului, este important ca pacientul să știe cum să identifice afecțiunea încă de la primele semne. Cu cât se amâna mai mult tratamentul, cu atât riscul distrugerii complete a articulației va crește. În continuare, notăm cele mai comune simptome ale hallux rigidus!

Simptome hallux rigidus

Atunci când afecțiunea este abia la început, ar fi bine să mergi la un consult de specialitate dacă:

  • Simți durere și rigiditate la nivelul degetului mare de la picior atunci când îl folosești, când mergi sau stai în picioare. 
  • Durerea și rigiditatea par să se agraveze atunci când e frig afară. 
  • Îți este greu să alergi sau să practici anumite sporturi
  • Observi inflamație în jurul articulației degetului mare de la picior. 

Pe măsură ce afecțiunea avansează, ai putea experimenta:

  • Durere intensă, chiar și atunci când ești în repaus.
  • Dezvoltarea unei „umflături” sau pinteni osoși pe suprafața degetului mare afectat. Poți observa inflamație sau roșeață în jurul umflăturii. 
  • Dificultăți în a purta încălțăminte obișnuită sau cu toc, din cauza „umflăturii” de pe degetul mare. 
  • Durere ușoară de șold, genunchi sau spate, din cauza modificării modului în care mergi pentru a evita durerea.
  • În cazuri severe, poate să apară șchiopătarea.
  • Rigiditate ridicată la nivelul degetului și imposibilitatea de a-l îndoi în jos sau în sus. 

Cum tratăm hallux rigidus?

Așa cum menționam mai sus, hallux rigidus este o afecțiune degenerativă, care progresează inevitabil în timp. Viteza de progres și nevoia de operație pot fi amânate printr-o serie de tehnici de tratament conservator. Acestea pot include: 

  • Medicamente pentru diminuarea inflamației și durerii
  • Terapie fizică 
  • Modificări de încălțăminte
  • Dispozitive ortopedice speciale, recomandate de medic
  • Controlul greutății prin abordarea unui stil de viață sănătos
  • Reducerea nivelului de activitate fizică sau sporturi agresive pentru articulație. 

Dacă sunt alese cu grijă, aceste metode pot funcționa pe termen scurt, însă este important ca ele să fie recomandate de un medic ortoped specialist. Ce facem, însă, când tratamentul conservator nu dă roade sau afecțiunea este mult prea avansată pentru ca acesta să facă vreo diferență?

Tratamentul chirurgical minim-invaziv al hallux rigidus

Atunci când tratamentul conservator nu reduce simptomatologia afecțiunii, intervențiile chirurgicale minim-invazive îți pot reda mobilitatea și libertatea de mișcare, eliberându-te astfel de durere și rigiditate. 

În funcție de gradul de severitate a afecțiunii, putem opta pentru mai multe forme de tratament chirurgical minim-invaziv, cum ar fi: 

  • Cheilectomia și decompresia articulară: atunci când avem de-a face cu un hallux rigidus ușor sau moderat putem folosi această tehnică chirurgicală pentru a îndepărta pintenii osoși și a practica decompresia articulației, lăsând astfel degetului mare mai mult spațiu de mișcare. 
  • Artrodeza: când hallux rigidus este sever, se poate recomanda fuzionarea oaselor împreună. În timpul procedurii, cartilajul deteriorat este îndepărtat, iar articulația degetului mare este fixată într-o poziție permanentă. Asta înseamnă că pacientul scapă de durere, poate merge confortabil, poate purta chiar și pantofi cu toc mic, însă nu va mai putea îndoi deloc degetul mare de la picior.  
  • Artroplastie: prin această procedură înlocuim articulația deteriorată cu una artificială (o proteză). Astfel, durerile sunt ameliorate, iar mobilitatea articulației este redobândită. 
tratament hallux rigidus

Este important de menționat că, ori de câte ori este posibil, vom folosi metode chirurgicale minim invazive, care ne permit să ameliorăm simptomele pacienților prin incizii mici, oferindu-le astfel și șansa la o recuperare ușoară și cu mai puțină durere.  

Concluzie

Hallux rigidus este una dintre cele mai comune afecțiuni degenerative ale articulației degetului mare de la picior, diferită ca simptomatologie și severitate de hallux valgus (monturile piciorului). Odată ce și-a făcut apariția, această afecțiune va evolua pe măsură ce trece timpul și îți va afecta viața în moduri la care poate nici nu te gândești. Mersul, statul în picioare, purtarea încălțămintei preferate, toate acestea pot deveni din ce în ce mai dificile, dacă hallux rigidus este lăsat netratat…despre activitate fizică și sporturi nici nu putem vorbi în astfel de contexte. 

Recunoașterea simptomelor, consultația de specialitate și aplicarea unui plan de tratament eficient, în funcție de criterii specifice ale pacientului, sunt indispensabile pentru o viață lipsită de durere. 

Te încurajez să te prezinți la un control încă de la primele semne de hallux rigidus!