Durerile în talpa piciorului pot fi frecvente și pot să apară în timpul sau după ce faci activități mai mult sau mai puțin obișnuite, cum ar fi să stai mai mult în picioare, să faci exerciții fizice, să alergi sau să mergi mult pe jos. Purtarea de încălțăminte prea strâmtă sau nepotrivită o perioadă mai lungă de timp poate genera, de asemenea, dureri în talpă neplăcute. Atunci când aceste dureri sunt persistente, se extind și sunt însoțite și de alte simptome, ele ar putea fi un semn că ai dezvoltat afecțiunea numită metatarsalgie.
În ce constă această afecțiune ortopedică și când ar trebui să te îngrijorezi? Care sunt cele mai comune cauze și ce alte simptome reprezintă semnale de alarmă? Poți trata metatarsalgia acasă sau e nevoie de intervenție chirurgicală? Am răspuns la toate aceste întrebări în materialul de astăzi!
Ce este metatarsalgia?
Metatarsalgia este o afecțiune ortopedică comună care, lăsată netratată, poate evolua și îți poate afecta calitatea vieții.
Ea se manifestă, în general, prin durere, senzație de arsură și inflamație în partea din față a tălpii piciorului, mai exact în zona metatarsienelor, acele oase lungi care se găsesc mai jos de degetele de la picioare. Durerea și inflamația sunt provocate, în general, de o presiune excesivă pusă pe talpa piciorului, iar cauzele sunt multiple.
Cauze comune ale metatarsalgiei
Metatarsalgia poate fi determinată de cauze ce țin de stilul de viață al pacientului sau de cauzele de ordin medical și anatomic.
Printre cauzele care depind de pacient și stilul de viață, regăsim:
- Activități fizice intense, care implică alergare sau sărituri. În timpul acestora, partea din față a piciorului resimte presiune ridicată, acest lucru putând duce, în timp, la dezvoltarea afecțiunii.
- Greutatea corporală excesivă, pentru că majoritatea greutății corpului este susținută de talpa piciorului atunci când facem activități. Prin urmare, mai multe kilograme înseamnă o presiune mai mare pusă pe metatarsiene.
- Încălțăminte nepotrivită, cum ar fi tocurile înalte, pantofii strâmți în zona degetelor de la picioare sau pantofii sport nepotriviți.
Fracturi de stres în zona metatarsienelor sau a oaselor degetelor de la picioare, care pot fi dureroase și pot schimba modul în care mergi, și implicit, modul în care pui greutate pe picior.
Alte cauze ale metatarsalgiei împart afecțiunea în trei categorii, după cum urmează:
- Metatarsalgie primară: determinată de anumite caracteristici anatomice ale metatarsienelor, cum este concizia congenitală a primului metatarsian, prezența hallux valgus (monturile piciorului), lungimi disproporționate ale metatarsienele 2 sau 3 (acestea sunt prea lungi sau prea scurte), deformări congenitale ale capetelor metatarsienelor sau orice altă anomalie care are ca rezultat suprasolicitarea antepiciorului.
- Metatarsalgia secundară: cauzată de afecțiuni care cresc presiunea pusă pe metatarsiene, cu este artrita reumatoidă, guta sau psoriazis. Tot aici intră și afecțiunile neurologice, precum boala Charcot-Marie-Tooth. Neuromul Morton determină, de asemenea, simptome similare cu metatarsalgia și poate contribui la dezvoltarea afecțiunii.
- Metatarsalgia iatrogenică: determinată de anumite complicații apărute în urma unor intervenții menite să corecteze alte afecțiuni ale piciorului. Spre exemplu, o intervenție pentru corectarea hallux vagus poate duce la scurtarea excesivă a primului metatarsian, ceea ce determină dezechilibru și presiune excesivă pe celelalte oase.
Simptome frecvente ale metatarsalgiei
Iată care sunt simptomele care ar trebui să te trimită chiar acum la o consultație ortopedică de specialitate:
- Ai dureri ascuțite și arzătoare în talpa piciorului, chiar sub degetele de la picioare.
- Durerea se înrăutățește atunci când stai în picioare, când alergi, când îți flexezi piciorul sau mergi, mai ales desculț pe o suprafața dură. Când te odihnești sau ești în repaus, durerea se ameliorează.
- Simți o durere ascuțită sau „fulgerătoare”, însoțită de amorțeală și furnicături în degetele de la picioare.
- Ai senzația că ai o pietricică în pantofi.
- Apar bătaturile plantare
Atunci când aceste simptome devin din ce în ce mai prezente în viața ta, când îți afectează funcționalitatea și când nu par să se diminueze, deși poate ai aplicat gheață, te-ai odihnit mai mult sau ai luat antiinflamatoare, a venit momentul să ceri părerea unui specialist. Fără un diagnostic corect și timpuriu și un tratament adecvat, metatarsalgia se poate agrava și poate cauza dureri și în alte părți ale piciorului sau ale corpului.
Cum punem un diagnostic corect?
Pentru că sunt mai multe probleme ale piciorului care implică simptome asemănătoare cu cele ale metatarsalgiei, un diagnostic corect devine pe cât de important, pe atât de provocator.
Diagnosticarea implică, în acest caz, un proces atent de analiză a situației pacientului, luând în considerare o varietate de criterii. Pe scurt:
- Examinăm atent piciorul afectat, atât când stai jos și în picioare, cât și când mergi;
- Analizăm istoricul medical;
- Analizăm radiografiile și testele imagistice pe care le avem la dispoziție (care au fost solicitate anterior pacientului pentru diagnostic), pentru a exclude sau, după caz, a confirma prezența altor afecțiuni;
De asemenea îți vom pune întrebări legate de stilul tău de viață și nivelul tău de activitate fizică, pentru a identifica cauzele posibile ale afecțiunii și a stabili un tratament eficient.
Cum tratezi conservator metatarsalgia?
Durerea provocată de metatarsalgie poate fi greu de suportat, mai ales când afecțiunea este avansată. În aceste situații, există lucruri simple, pe care le poți face acasă, în fiecare zi și care pot diminua simptomele, cum ar fi:
- Odihnește-te! Încearcă să pui mai puțină presiune pe piciorul afectat. Ține-l ridicat după ce mergi sau stai mai mult în picioare și evită sporturile de impact, cel puțin o perioadă. Poți continua să faci înot sau ciclism pentru a te menține în formă.
- Aplică gheață pe zona afectată, pentru minim 20 de minute, de mai multe ori pe zi. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației.
- La nevoie, folosește medicamente antiinflamatoare pentru reducerea durerii și inflamației.
- Alege cu grijă încălțămintea. Evită tocurile înalte sau pantofii prea strâmți.
- Exercițiile de stretching sunt o altă modalitate prin care poți reduce simptomele metatarsalgiei în mod conservator. 20 de minute de exerciții de stretching activ pe zi îți pot fi de ajutor.
Este nevoie de intervenție chirurgicală în metatarsalgie?
De multe ori, cu un tratament conservator adecvat, simptomele metatarsalgiei pot fi semnificativ diminuate. Există însă și cazuri în care metodele de tratament acasă nu reușesc să reducă durerea, mai ales în cazul în care metatarsalgia este însoțită și de alte afecțiuni ale piciorului, cum ar fi hallux valgus, deget în ciocan și altele. În aceste cazuri intervenția chirurgicală de realiniere a oaselor metatarsiene poate fi o opțiune pentru a te scăpa de simptomele supărătoare.
O opțiune de tratament chirurgical este osteotomia prin tehnica percutanată, o metodă minim-invazivă, care ne permite să redistribuim presiunea pusă de talpa piciorului și metatarsiene, diminuând astfel durerea, inflamația și celelalte simptome ale metatarsalgiei.
Tratamentul chirurgical optim este ales, bineînțeles, în funcție de mai multe criterii, precum vârsta pacientului, severitatea afecțiunii, alte probleme ale piciorului care însoțesc metatarsalgia, istoricul medical al pacientului, stilul de viață. Un diagnostic corect și o abordare holistică prin tratamente chirurgicale minim-invazive sunt cruciale pentru a ne asigura că pacientul se recuperează rapid, cu minim de durere și că se poate întoarce cât mai repede la activitățile preferate.
Concluzie
Caracterul comun și mai puțin sever al metatarsalgiei face afecțiunea ușor de trecut cu vederea, mai ales în stadiile incipiente. Deși informațiile despre simptome, cauze și tipuri de tratament conservator pot fi foarte utile, este important să nu le folosești în scop de autodiagnostic sau pentru a amâna mersul la medic, atunci când simptomele nu par să cedeze.
Un diagnostic corect și metodele de tratament chirurgical minim-invaziv îți pot reda libertatea de mișcare și te pot ajuta să te întorci la activitățile preferate mai ușor și mai repede.
Dacă te chinui de ceva timp să reduci simptomele acasă prin tratament conservator sau dacă durerile sunt însoțite și de alte afecțiuni ale piciorului, îți recomand să nu mai amâni momentul consultației ortopedice. Te poți programa chiar acum!